Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Recyklujte s hasiči naživo: I na menší vesnici dokáží hasiči vybrat od občanů slušnou porci elektrospotřebičů

Sbory dobrovolných hasičů registrované v programu Recyklujte s hasiči organizují sběrné akce a za sesbírané elektrospotřebiče dostávají finanční odměny. Při organizovaném sběru několika vybraných SDH jsme mohli být osobně.

Nejlepším způsobem, jak dát vědět spoluobčanům o chystaném sběru elektrospotřebičů, je vyhlášení v obecním rozhlase. Jak nám řekla starostka jedné obce, ideální je to o víkendu před obědem. Potvrdili to dobrovolní hasiči z několika sborů, kteří nás pozvali na jejich organizovaný sběr. Akci si hasiči většinou ještě pojistí vylepením letáků v obci.

Sbory, které jsme navštívili, už zkušenost s odběrem mají. Proto v roce 2014 v některých obcích nasadili hasiči vstřícnější přístup k občanům. V minulosti vyčlenili pouze jeden den v roce na odběr elektrospotřebičů, letos spoluobčanům vycházejí vstříc a umožňují jim i jiné možnosti odběru.

Mimo to, že hasiči vyrážejí do terénu a sbírají vyřazené elektrospotřebiče přímo u domků, nabízejí občanům možnost donést spotřebič přímo na hasičskou zbrojnici vždy, když mají například schůzi SDH. Podle starostů hasičů, které jsme oslovili, se to osvědčilo. Elektrospotřebiče k nim vozí i občané z okolních vesnic.

Co je elektroodpad čili vysloužilý elektrospotřebič? Zjednodušeně vše, co má něco společného s elektřinou. Jejich sběrem a zpracováním se v ČR zabývá několik neziskových systémů, zejména Elektrowin a. s. a ASEKOL s.r.o. Sběrnou síť společnosti Elektrowin tvoří na 1 400 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích. ASEKOL s více než 15 500 sběrnými místy provozuje nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení.

Každý průměrný Čech vyprodukuje za rok 150 až 200 kg odpadu. Z toho 20–26 kg plastů, 33–44 kg papíru, 27–36 kg bio odpadu, 14–18 kg skla, 5–6 kg nebezpečného odpadu a 53–70 kg ostatního odpadu.

Víte, že odevzdáním starého spotřebiče ke zpětnému odběru šetříte přírodní zdroje? Materiálová výtěžnost u některých spotřebičů je až 90 %!

Hasiči jsou navíc ochotni vynést i těžké spotřebiče přímo z domu nebo stodoly. Pro starší spoluobčany je to služba k nezaplacení. Lidem pak námi oslovené sbory netají, že z odběru získávají finanční odměnu. Naopak se setkávají s pozitivní reakcí. Občané tak vědí, že tím pomáhají svým dobrovolným hasičům.

Hasiči vyrazili ke svým sousedům, někde pomohli vynosit spotřebiče sami, někde byly již připravené u plotu. Jak jsme se sami přesvědčili, i na středně velké vesnici hasiči dokáží mezi občany vybrat slušné množství různě velkých elektrospotřebičů.

Navštivte stránky programu Recyklujte s hasiči! a zjistěte více o této zajímavé akce pro dobrovolné hasiče. Na webu se také můžete zaregistrovat.

Sdílet