Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V neděli trojnásobek požárů

Pěkné víkendové počasí přineslo i velký nárůst počtu požárů. Zatímco ve čtvrtek zasahovali hasiči u 56 požárů, což přibližně odpovídá celoročnímu průměru, v pátek to již bylo 72 požárů, v sobotu 109 a v neděli dokonce 158 požárů

, což je zhruba trojnásobek celoročního průměru. Na nárůstu se podílely především požáry trávy a vůbec požáry v přírodním prostředí. Teplé počasí a víkend totiž lidi nalákal k tomu, aby spalovali nejrůznější odpady ze zahrádek a okolí svých domů (klestí, listí) a v mnoha případech se takové pálení bohužel vymklo kontrole. Proto Generální ředitelství HZS ČR vyzývá všechny občany, aby dodržovali při spalování odpadů základní bezpečnostní pravidla a aby pálení zejména většího množství odpadů předem nahlásili na operační a informační střediska Hasičského záchranného sboru ČR. Zabrání se tak zbytečným výjezdům k domnělým požárům.
Navíc by občané měli brát v potaz, že stačí odhodit nedopalek cigarety a suchý porost snadno začne hořet.
Více k tomuto tématu zde

Například v sobotu zasahovaly čtyři jednotky požární ochrany u požáru lesního porostu v Podvihově na Opavsku. Příčina požáru byla jednoduchá – při spalování listí se jedna hořící hromada listí vymkla kontrole a oheň se následně rozšířil do sousedního lesního porostu.

V neděli zase vyjely dvě jednotky požární ochrany k rozsáhlému požáru trávy dokonce až do Polska – do katastru obce Dawidów – a čeští hasiči pomáhali v neděli likvidovat také další požár lesa v Polsku – konkrétně na Krnovsku.

S pozdravem

kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

-kuw-
Sdílet