Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Bratrušovického potoka v Šumperku unikla neznámá látka, uhynuly stovky ryb

Ve čtvrtek 18. září 2014 byli v 15:20 hodin požádáni profesionální hasiči ze Šumperku o pomoc při úniku neznámé látky do Bratrušovského potoka v Šumperku poblíž ulice Okružní.

Hasiči po příjezdu zjistili, že do potoka unikla neznámá látka, která nebyla na vodní hladině viditelná. Voda však zapáchala po chloru a v délce asi 1 km po proudu bylo několik desítek, možná až stovek, uhynulých ryb. Na místě už pracovali místní rybáři a městská policie. Hasiči společně s nimi začali pátrat po zdroji znečištění.

Po několika minutách objevili odpadní rouru, ze které s největší pravděpodobností znečištěná voda unikala. Pomocí kanálové ucpávky hasiči rouru utěsnili, velitel zásahu na pomoc pozval i dobrovolné hasiče ze Šumperku – Temenice, kteří spíše z preventivních důvodů vodu v potoce co nejvíce naředili.

Kromě hasičů, rybářů a městské policie na místě pracovali i zástupci životního prostředí a Policie ČR, která celou událost prošetřuje. Co se týká výše škody, tu HZS Olomouckého kraje nevyčísluje. Po třech hodinách se jednotky hasičů vrátily zpět na základny.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet