Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva požáry v lese po pálení klestí

Hned dva požáry lesních pasek v Moravskoslezském kraji způsobilo dnes 25. 2. 2008 dopoledne kolem desáté hodiny špatně zvládnuté pálení klestí, spojené se závany větru. Pět jednotek hasičů proto muselo vyjet k obci Vršovice na Opavsku a další dvě do Albrechtic na Karvinsku.

Požár paseky ve Vršovicích na Opavsku byl ohlášen na operační středisko hasičů přesně v deset hodin. Na místo byla vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a čtyři dobrovolné jednotky z Vršovic, Raduň, Opavy-Komárova a Opavy-Kylešovic, celkem šest cisternových automobilových stříkaček.

Na pasece po těžbě dřeva hořela na ploše zhruba půl hektaru suchá tráva a zbytky klestí. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu asi za hodinu a půl, dohasili jej asi za dvacet minut. Pak bylo místo požáru předáno pracovníkovi Lesů České republiky a hasiči se vrátily na stanice.

Informaci o druhém podobném požáru – v Albrechticích na Karvinsku – obdrželi hasiči ve čtvrt na jedenáct. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Havířově a Českém Těšíně.

Na pasece hořelo na ploše asi 300 metrů čtverečních především klestí a pařezy. Hasiči požár uhasili asi za hodinu, když vzhledem k nepřístupnosti místa museli hadice natáhnout na vzdálenost půl kilometru. Použili 17 hadic B a 7 hadic C. Místo bylo předáno Opavské lesní a.s.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-
Sdílet