Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda kamionu u Votic

Dne 25.2. v 6:01 byla vyslána jednotka SDH Votice s CAS K 25 Liaz a HZS Středočeského kraje stanice Benešov s CAS 24 Mercedes Atego na dopravní nehodu nákladního vozidla mezi obcí Votice a Hostišov na silnici 1/3. Po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu kamionu, který se převrátil na bok ze 2/3 mimo vozovku.

Nehoda se stala v blízkosti studně, která zásobuje město Votice, z tohoto důvodu byla na místo zásahu povolána DA 12 Avia z téže jednotky, která je vybavena na větší únik ropných produktů a zaměstnanci životního prostředí. Během průzkumu nebyl zjištěn žádný větší únik PHM ani provozních kapalin. Jednotka z HZS Benešov byla cestou k zásahu odvolána zpět na základnu. S majitelem firmy bylo dohodnuto, až náklad zboží ( 15 t ) přeloží do přistaveného náhradního kamionu, tak v případě potřeby zavolá a jednotka se vrátí na místo zásahu a bude asistovat při vyprošťování. Poté se JPO SDH Votice vrátila zpět na základnu.

Ve 14:34 byla požádána o pomoc s přečerpáním nádrže PHM, která obsahovala zhruba 450 l nafty. SDH vyjela s DA 12 Avia. Po přečerpání nafty začalo samotné vyprošťování kamionu. To si vyžádalo uzavření silnice první třídy na dvě hodiny. Tvořily se několika kilometrové kolony. Po vyproštění kamionu se jednotka vrátila zpět na základnu. Celková doba zásahu JSDH trvala 5 hodin. Při zásahu bylo zapotřebí spolupráce se Správou a údržbou silnic, která se moc neosvědčila. Nevíme, kde byla chyba, ale jejich příjezd na místo zásahu by se nechal počítat na hodiny.


Martin Rataj, JSDH Votice

-wap-
Sdílet