Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sanační práce na odstraňování následků dešťů v Strachotíně byly dnes ukončeny

Hasiči ve spolupráci se stavební firmou budují obslužnou komunikaci pro těžkou techniku. Místo zásahu monitorují tablety a bezpilotní prostředek. Práce ve Strachotíně byly dnes ukončeny. Rodiny se mohou nastěhovat do svých domů.

Práce v Bulharech, kde se sesouvá svah nad řekou Dyje, pokračují dle plánu. Od pátku hasiči budují provizorní obslužnou komunikace, která bude sloužit pro těžkou techniku při sanaci sesouvajícího se svahu. Jihomoravští hasiči spolupracují s kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR a se stavební firmou Swietelsky.

Stavební práce dokumentuje štáb velitele zásahu pomocí tabletů od firmy GINA, které se specializuje na sdílení operační situace. Monitoring prací probíhá i ze vzduchu. Firma Robodrone poskytla za tímto účel bezpilotní prostředek Kingfisher. Štáb má díky tabletům, lokátorům a bezpilotnímu letounu přehled o přesné poloze nasazené techniky a činnosti v místě zásahu. Menší vizualizaci ke včerejší desáté a devatenácté hodině naleznete ve fotogalerii (10. hod., 19. hod.).

Sesunutý svah řešili hasiči i ve Strachotíně. Terénní úpravy byly ukončeny už ve čtvrtek večer. Včera hasiči natáhli geotextílie. Dnes proběhlo za účasti hejtmana Michala Haška předání evakuovaných domů zpět do užívání majitelům.

David Jirouš
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet