Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z cisterny unikla kyselina dusičná

Z jedoucí cisterny u Břestu byla znečištěna vozovka několik kilometrů, policejní hlídky neprodyšně uzavřely cesty k místu havárie. Hasiči byli informováni o úniku kyseliny dusičné z cisterny dnes, 26. 2. 2008 v 09:54 hod.Aktualizováno: 17.55 hod.

Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, ze Zlína s jednou cisternou, speciálním protichemickým vozem a vozem velícího důstojníka směny, a jednotka z Přerova. Později byly povolány i dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů z Hulína a Břestu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že těsně před hranicí kraje, na sil. I/55, došlo k většímu úniku nebezpečné kyseliny dusičné z odstavené cisterny.

Řidič kamionu s cisternovým návěsem uvedl, že na únik kyseliny ho upozornili až další řidiči blikáním a troubením. Po zastavení u krajnice vystoupil a uviděl masivní únik v zadní části cisterny. Okamžitě nahlásil havárii na tísňovou linku 112 a oznámil únik převážené kyseliny dusičné v 70% koncentraci.

Do zastavení za sebou zanechala cisterna znečištěnou vozovku v délce asi 8 kilometrů, a to už z obce Hulín. První čtyři kilometry k obci Břest byla vozovka znečištěna jen drobně, až v Břestu byla vidět stále silnější stopa, která postupně znečistila jednu polovinu vozovky k hranici Zlínského kraje.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje nechal v obci Břest a Žalkovice vyhlásit varování pro občany. Lidem bylo doporučeno nevycházet a chránit se před nadýcháním nebezpečných výparů kyseliny. Zároveň byli informováni zástupci správy a údržby silnic, aby pomohli s očištěním vozovky. Po dalších dohodách byli do akce nasazeni dobrovolní hasiči, kteří celý úsek silnice očistili vodou.

Hasiči se na místě odstaveného kamionu soustředili na zastavení úniku kyseliny. Dva hasiči ve speciálních protichemických oblecích se přiblížili k cisterně a našli poškozené místo. Jednalo se o únik přes jeden poškozený nebo uražený ventil nádrže. Otvor byl utěsněn dřevěným kolíkem. Okolí místa cisterny bylo postupně zasypáno neutralizačními prostředky a sorbenty. Cílem bylo ošetřit nejen samotnou vozovku, ale i krajnici a blízké pole.

Kamion byl odstaven uprostřed polí a vlivem čerstvého větru byly vytvořeny dobré rozptylové podmínky. Přímé ohrožení občanů tak bylo sníženo, ale přesto bylo přijato několik preventivních opatření. Celá zóna byla vyhrazena bezpečnostní páskou k zamezení vstupu nežádoucích osob.

Hlídky Policie ČR z Kroměřížska a Přerovska odvedli tentokrát bezchybnou práci, když neprodyšně uzavřely všechny příjezdové cesty k místu havárie. Veškerá doprava byla nekompromisně odkláněna na objízdné trasy a policisté do nebezpečné zóny nepustili zvědavce, ani novináře. Po skončení první části zásahu byl prostor částečně otevřen jen pro odborníky a zástupce médií.

Krátce po jedenácté hodině byl operační důstojník požádán o výjezd zdravotnické záchranné služby na křižovatku do Břestu. Dva dopravní policisté z Kroměříže se při řízení dopravy nadýchali nebezpečných výparů kyseliny ze silnice a vyžádali si ošetření. Lékař je na místě prohlédl a poskytl odbornou pomoc. Zranění bylo vyhodnoceno jako lehké poleptání sliznice a pálení v očích. Oba příslušníci zůstali dál ve službě, ale v klidovém stavu.

12:00 – Hasiči zahájili očistu vozovky před samotnou nebezpečnou zónou. Po očistě byly provedeny měření pH faktrou s výsledkem mírné kyselosti. Velitel zásahu vrátil většinu zásahových vozidel na základnu, kde čekají do příjezdu náhradní cisterny.

13:00 – O havárii a úniku nebezpečné látky už byli informováni všichni řešitelé krizových situací ve Zlínském kraji. Jednotky hasičů se postupně střídají, odpočívají a připravují se na příjezd náhradní cisterny. Celý znečištěný úsek silnice je ošetřen a veřejnosti nehrozí nebezpečí z výparů.

16:00 – Řidič vyslané náhradní cisterny hlásí dojezd do Brna, kde bude nádrž před čerpáním kyseliny očištěna a vyjede k Břestu. Dojezd se očekává kolem 18:00 hod.

17:30 – Jednotky profesionálních hasičů se vrací na místo úniku kyseliny z cisterny, aby pokračovali v likvidaci havárie. Následuje etapa přečerpání kyseliny do náhradního vozu. Na místo havárie přijela i další specializovaná firma, která se postará o sanaci zasažené půdy.


Vozovka hlavního silničního tahu zůstává nadále zcela uzavřena.


Článek bude i nadále aktualizován.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet