Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka s vydatným deštěm způsobila problémy hlavně na Kroměřížsku, zasahovalo celkem sedm jednotek

V 17:34 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů informaci o první události, způsobené přívalovým deštěm na Kroměřížsku. Jednalo se o naplaveniny bahna na komunikaci v obci Zdounky. Na místo byly vyslány jednotky sboru dobrovolných hasičů z obcí Zdounky a Zborovice. Hasiči na místě provedli čištění kanálových vpustí a regulaci dopravy. Po očištění komunikací byl ve 20:31 hodin zásah ukončen.

Jen o pár minut později byl vyhlášen poplach jednotkám v obcích Karolín, Morkovice-Slížany, Počenice-Tetětice a Zborovice, které likvidovaly následky přívalového deště na místních komunikacích, zanesených bahnem a kamením u celkem čtyř událostí stejného charakteru.

Poslední bouřková událost byla hasičům oznámena v Kroměříži na ulici Seifertova, kde ohlašovatel upozorňoval na nebezpečí vylití místní říčky Zacharky a následného zaplavení přilehlého domu. Na místo dorazila jednotka profesionálů ze stanice Kroměříž a dobrovolná jednotka města Kroměříže. Po provedení průzkumu velitel potvrdil, že nebezpečí vylití nehrozí a voda v říčce klesá.

Vzhledem k prognózám počasí byl na místo povolán také tajemník povodňové komise ORP Kroměříž. Hasiči provedli monitoring říčky, aby bylo vyloučeno její ucpání a vylití z břehů, a krátce před devátou hodinou se vrátili na své základny.

kpt. Pavel Řezníček, Ing.
HZS Zlínského kraje
Sdílet