Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem taktického cvičení v Uherském Brodě byly povodně, zúčastnili se i hasiči ze Slovenska

Z důvodu dlouhodobých srážek došlo k nasycení povodí Vinohradského potoka, který protéká sídlištěm Pod Vinohrady a pod náměstím 1. Máje je zatrubněn. Hladina vody v rybníce na horním toku překračuje max. hranici. Výstražná zpráva ČHMU předpovídá další intenzivní dešťové srážky v prostoru Uherského Brodu. Krizový štáb města nařizuje preventivní upuštění vody z rybníka a vytvoření zásobního prostoru pro případ očekávaných srážek.

Při manipulaci se stavidlem dochází k jeho poškození, které znemožňuje uzavřít odtok vody z rybníka. O této skutečnosti je informován krizový štáb města, který nechává prostřednictvím KOPIS HZS povolat jednotky PO zřizované městem Uherský Brod. Zároveň je v souladu s mezinárodní smlouvou vyžádaná pomoc jednotky DHZ Šamorín s potápěči a velkoobjemovým čerpadlem.

Takový byl scénář taktického cvičení jednotek dobrovolných hasičů, které se konalo v sobotu 20. září v Uherském Brodě. V rámci udržitelnosti projektu EU „Šamorín – Uherský Brod: Bohu ku cti, blížnemu na pomoc“ se cvičení účastnily jednotky sborů dobrovolných hasičů z Uherského Brodu, Šamorína, Havřic a Těšova, krizový štáb MěÚ Uherský Brod zastupovali starosta města Patrik Kunčar, tajemník MěÚ Ing. Kamil Válek a Ing. Vlastimil Hradil z odboru zvláštních úkolů.

V první části cvičení, která se odehrávala na Vinohradském potoce nad náměstím 1. Máje, si hasiči všech zúčastněných jednotek vyzkoušeli výstavbu protipovodňových bariér. Dalším úkolem byla kontrola upravené vstupní šachty koryta potoka pod náměstím. Součástí první etapy cvičení byla i výstavba stanů pro krizový štáb a vytvoření zázemí pro cvičící jednotky, o které se postarali hasiči z Těšova a Havřic.

Druhá část cvičení se odehrála u rybníka na sídlišti Pod Vinohrady. Hasiči ze Šamorína předvedli svoje velkokapacitní čerpadlo a družstvo hasičů z Uherského Brodu čerpadla Kataramo 1800. Vyvrcholením celé akce byla ukázka činnosti potápěčské skupiny šamorínských hasičů, kteří provedli „opravu“ stavidla a vyzvednutí nečistot, které bránily v jeho uzavření.

I přes drobné komplikace způsobené promáčeným terénem, ze kterého bylo nutno vyprostit techniku slovenských hasičů a technické závady na sání čerpadla Kataramo se podařilo splnit všechny úkoly. Cvičení bylo ukončeno v učebně SEV školy na Maršově, kde proběhlo vyhodnocení cvičení a celého dosavadního společného působení hasičů z Uherského Brodu a Šamorína.

Seznam cvičících jednotek a používaná technika:

  • JSDH Uherský Brod – CAS 30/3200, DA L1Z
  • JDHZ Šamorín – AS 16/1000+ velkokapacitní čerpadlo, DA L1Z
  • JSDH Havřice – CAS 25/3500, DA 8 L1Z
  • JSDH Těšov – CAS 32/6000, DA L1Z
Petr Brauner
JSDH Uherský Brod
Sdílet