Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bruntálští hasiči lovili maringotku z řeky Opavy

Ve čtvrtek 21. 2. 2008 kolem poledne vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bruntálu (směna A) ke kurióznímu zásahu. Vyprošťovat maringotku z řeky Opavy v úseku mezi obcemi Karlovice a Široká Niva.

Jak se maringotka do vodního toku dostala? Řeka postupně podemlela břeh, na kterém maringotka několik desítek let pevně stála, a poté se zřítila svou zadní částí do koryta řeky, kde by mohla při větší vodě napáchat velké škody. Zásah byl zajímavý především tím, že bylo použito velké množství nejrůznějších pomůcek z vybavení vyprošťovacího speciálu Tatra 815 8×8. Zásah pozorně sledovali pracovník podniku Povodí Odry a zástupce odboru životního prostředí v Bruntálu.

Prvotní ohledání ukázalo, že maringotka je poměrně stabilní a zatím nehrozí její další sesunutí do koryta řeky, což byla zpráva pozitivní. Špatná zpráva byla ta, že celá konstrukce bývalého vagonu byla tvořena pouze dřevěnými díly a dřevěným rámem, a tak by nemusela vydržet náročnou manipulaci s pomocí vázacích prostředků, což se později také potvrdilo.

Hasiči nejdříve s pomocí malého vozidlového navijáku (tažná síla až 5,5 tuny) odstranili překážející konstrukce maringotky, například verandu a podlahu. K tomuto účelu výborně posloužila tradiční ocelová lana a šroubovací kovová spona. Hasiči následně protáhli přes okenice ploché úvazky, které byly chráněny proti poškození gumovými podložkami, a začali maringotku vytahovat. Dřevěná konstrukce však tah „jedenáctitunového“ zadního navijáku vyprošťovací Tatry 815 podle očekávání nevydržela. Proto museli hasiči zvolit komplikovanější ukotvení maringotky, a to obepnutím kolem celého jejího obvodu.

Opět výborně posloužily pásové úvazky v kombinaci s ocelovými lany a kovovými sponami. Hasiči ale přitom museli vylézt na šikmou střechu maringotky – se zajištěním proti pádu do ledové vody řeky Opavy. S pomocí místní jednotky (z obce Široká Niva) však byl nakonec celý obvod maringotky v patřičné výšce obepnut úvazky a navijákem přesunut do předem určeného místa.

„Na hasičský vyprošťovací speciál, který za sebou po lukách údolí řeky Opavy táhl uvázanou maringotku, byl velmi zajímavý a úsměvný pohled. Řidič speciálu si pro tento den vysloužil přezdívku ‚Kolotočář‘,“ poznamenal velitel hasičského zásahu Štěpán Mikulka, který celou operaci podrobně popsal a také hezky nafotil.

Po více než hodinu trvajícímu zásahu bruntálští hasiči předali vylovenou maringotku místním dobrovolným hasičům pro další využití ve schváleném cvičení.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet