Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po střetu dvou nákladních a jednoho osobního automobilu u obce Ropice museli hasiči vyprošťovat zaklíněného řidiče

Čtyři jednotky profesionálních hasičů (z HZS MSK) zasahují od dnešního rána (středa 24. 9. 2014) u vážné nehody dvou kamionů Scania a Tatra. Kvůli vyprošťování obou kamionů z hlubokého příkopu, jejichž řidiči se zranili, je od rána uzavřena hlavní frekventovaná spojka I/11 mezi Frýdkem-Místkem a Třincem. Uzavření bude trvat minimálně ještě tři hodiny – do vyproštění druhého kamionu (Tatra).

Oba kamiony se střetly ráno před půl osmou v třinecké části Nebory. Scania skončila napůl v příkopu, nebezpečně nakloněná, Tatra se celá i s vlekem položila v příkopu a okraji pole na pravý bok. V příkopu skončila (ve svodidlech) i řidička osobního automobilu Suzuki Swift, ta ale bez zranění.

Hasiči z HZS MSK museli vyprostit z kabin oba dva zraněné řidiče kamionů. Na vyproštění řidiče Scanie museli použít hydraulické vyprošťovací nástroje.

Zdravotníci ZZS MSK si převzali oba zraněné řidiče kamionu, jednoho odvezl vrtulník (51 let) do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, druhého sanitka (42 let) do nemocnice v Třinci.

Jednapadesátiletý muž byl po kolizi v havarovaném automobilu zaklíněn a bylo nutné jeho vyproštění hydraulicky. Pacient zůstal při vědomí, prvotní lékařské vyšetření ale ukázalo vážná poranění v oblasti hrudníku a dolní končetiny.

Byla mu poskytnuta neodkladná přednemocniční péče a poté jej tým leteckých záchranářů přepravil vrtulníkem do traumatologického centra ostravské Fakultní nemocnice.

Druhý pacient, dvaačtyřicetiletý muž, utrpěl středně vážná poranění hlavy, horní a dolní končetiny. Po prvotním odborném ošetření na místě události jej záchranáři transportovali do nemocnice v Třinci, kde byl předán na chirurgické ambulanci.

řekl nám k události Lukáš Humpl, tiskový mluvčí zdravotníků.

Na místo vyjely 4 jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec, Český Těšín, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh, ta posledně jmenovaná se silným jeřábem Demag/Terrex, vyprošťovacím speciálem Mercedes Actros Bizon a pojízdnou dílnou. Na místě zasahuje celkem 8 hasičských vozidel, včetně dvou chemických.

Hasiči zabezpečili vozidla před případným požárem, na únik provozních látek použili sorbent. Z poškozených palivových nádrží obou kamionů odčerpali do náhradních nádob zhruba 450 litrů nafty. Pracuje zde i firma na odstranění naftou nasáklé půdy.

Dnes odpoledne se hasičům povedlo, s pomocí jeřábu, Bizona a vyprošťovacího vozidla soukromé odtahové firmy vyprostit z příkopu a odtáhnout kamion Scania. Druhý kamion – Tatra – se hasičům podařilo vyprostit cca o půl sedmé večer. Na místě pak pracovala ekologická firma, která odstraňovala naftou nasáklou půdu vedle silnice.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet