Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Bolatic zachránili při požáru manželský pár s dvouletým synem

Dobrovolní hasiči z Bolatic zachránili ve čtvrtek 28. 2. 2008 večer dva mladé manžele a jejich dvouletého syna při požáru ve dvoupatrovém rodinném domě v Bolaticích (okres Opava). Hořelo hlavně dřevo kolem kamen v přízemí.

Hořet začalo v domě, kde žijí dvě rodiny, ve čtvrtek před devatenáctou hodinou. Druhé nadzemní podlaží (1. patro) obýval majitel se svou manželkou, třetí podlaží (2. patro) jejich dcera s manželem a dvouletým synem.

Kvůli silnému zakouření chodby se nepodařilo mladým manželům se synem rodinný dům včas opustit, proto utěsnili vstupní dveře jejich bytu a vyčkali na příjezd hasičů, kterým předtím zavolal na tísňovou linku mladý otec. Jako první sem přijela místní dobrovolná jednotka. Hasiči z této jednotky rychle odvětrali prostor schodiště a bezpečným způsobem vyvedli bezprostředně ohroženou mladou rodinu z domu.

Postupně na místo požáru dojely dvě jednotky HZS Moravskoslezského kraje ze stanic v Hlučíně a Opavě a dobrovolní hasiči z Kravař. Hasiči zasahovali v dýchací technice. Požár dostali pod kontrolu během necelé půlhodiny, další hodinu jim trvalo dohašování, kdy hasiči mj. vynášeli z kotelny ven uskladněné dřevo.

Na místo byla povolána rychlá zdravotní služba, která prověřila zdravotní stav zachráněných osob a majitele domu, který se pokoušel požár uhasit. Manželé se synem byli propuštěni, majitel domu byl odvezen a hospitalizován v nemocnici kvůli nadýchání jedovatých zplodin hoření.

Příčinou vzniku požáru bylo vznícení hořlavého materiálu naskladněného v blízkosti kamen na tuhá paliva v prvním nadzemním podlaží (tedy v přízemí), což je v rozporu s požárními předpisy. Vyčíslená škoda na majetku je 50 tisíc korun, hodnoty, uchráněné zásahem hasičů, dosáhly dvou milionů korun. Událost bude dále řešena jako přestupek u HZS MSK, Územní odbor Opava.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-
Sdílet