Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U krajského úřadu v Liberci bylo živo, na Dni otevřených dveří se představili i hasiči

Dnes se konal již 11. ročník Dne otevřených dveří sídla Libereckého kraje. V rámci doprovodného programu byla hned vedle budovy krajského úřadu vystavená technika hasičů a nechyběl ani stánek preventivně výchovné činnosti.

Návštěvníci si mohli prohlédnout velkoobjemovou cisternu, která je jinak zaparkovaná v garážích libereckých profesionálů a která jezdí k rozsáhlým požárům. Objem její nádrže na vodu je totiž 9 000 litrů a 540 litrů na pěnidlo. Spoustu „vychytávek", které hasiči potřebují ke své činnosti, ukrýval technický kontejner. Ten hasiči získali vloni v rámci strukturálních fondů EU. Technický kontejner je taktéž umístěn na liberecké stanici a je určen především pro řešení velkých nebo hromadných dopravních nehod, zajištění nestabilních konstrukcí, vyprošťování nebo zvedání břemen pomocí pneumatických vaků, pro vytvoření otvorů ve zdech atd.

Hodně navštěvovaný byl i stánek preventivně výchovné činnosti. Zde si malé děti mohly prostřednictvím magnetických her obléknout hasiče i jiné záchranáře. Obdobnou hravou formou si pak všichni mohli zkusit zabalit evakuační zavazadlo. Ke zopakování byla čísla tísňových linek i co dělat, když zazní siréna. Každý, kdo se aktivně zapojil do připraveného programu příslušníků HZS LK, odcházel s nějakým drobným dárkem.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet