Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragický požár způsobil zřícený sloup

Požár provozní budovy pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd ČR v areálu památníku slovanského hradiště v Mikulčicích na Hodonínsku loni 25. září způsobila technická závada.

Na střechu dřevěné přízemní budovy o půdorysu 43 krát 13 metrů se zřítil sloup elektrického vedení. Zkrat el. vodičů zapálil střešní plášť objektu tvořený lepenkou IPA a dřevěným záklopem a požár se rychle rozšířil na celou budovu. U zříceného sloupu buďto povolily nosné kovové objímky, nebo se uvolnilo napínací lano. Vyplývá to ze závěrů šetření Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Požár 25. září ve dvě hodiny po půlnoci ohlásil hlídač objektu. Šestašedesátiletý muž však již ze silně zakouřené budovy s vysokou koncentrací toxických zplodin hoření nestačil uniknout a zemřel. Při likvidaci požáru zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Už při příjezdu prvních jednotek byla budova silně prohořelá a částečně zborcená. Plameny se hasičům podařilo lokalizovat krátce po 4. hodině. Během zásahu se však zbytky střechy a obvodových stěn pláště budovy zřítily a dohašování hasiči ukončili až druhý den odpoledne. Dřevěnou, krátce před požárem rekonstruovanou budovu oheň zcela zničil. Požár mimo jiné zničil počítačovou databázi a dokumentaci archeologických výzkumů vykopávek slovanského hradiště v Mikulčicích a také část depozitáře. Škoda byla vyčíslena na 12 milionů korun.

Celý článek o požáru naleznete zde.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-
Sdílet