Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pražském tunelovém komplexu Blanka proběhlo cvičení, po střetu dvou vozidel začalo jedno hořet

Součinnost, systém velení a vzájemnou komunikaci složek Integrovaného záchranného systému hl. m. Prahy, Magistrátu hl. m. Prahy a dalších subjektů při dopravní nehodě v tunelovém komplexu Blanka ve čtvrtek 25. září 2014 prověřilo cvičení.

V tunelové troubě B tunelového komplexu Blanka ve směru do Troji se odehrála simulace dopravní nehody dvou osobních vozidel a autobusu. Po střetu dvou aut jedno začalo po srážce hořet. Autobus, ve snaze se této nehodě vyhnout, narazil do pilíře mostu.

Na místě se tak ocitlo 35 zraněných osob. Tématem cvičení byl společný zásah složek IZS, role Magistrátu hl. m. Prahy a dalších subjektů při dopravní nehodě s velkým počtem zraněných v tunelovém komplexu Blanka.

Účelem cvičení bylo procvičit spolupráci složek IZS, prověřit způsob nájezdů do tunelových trub, zjištit kapacity nástupních ploch venku i uvnitř, prověřit reálné dojezdové časy v běžném provozu ve všední den, prověřit komunikaci mezi operačními středisky složek IZS a dispečinky dopravy a technologií, procvičit taktiku na zásah s velkým počtem raněných a v součinnosti s Leteckou službou PČR procvičit přepravu zraněných a dalších činností.

Jedná se o simulaci havárie velkého rozsahu, ale i s takovými je nutné v provozu tunelu počítat. Musíme být připraveni na všechny situace, které mohou nastat.

uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček</small.

Vrak autobusu na cvičení poskytl Dopravní podnik hl. m. Prahy, dvě osobní vozidla poskytl Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy. Na cvičení se podílelo 35 figurantů od Zdravotnické záchranné služby, Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy a dalších organizací.

Simulační cvičení společných zásahů u mimořádných událostí s větším počtem zraněných mají rozhodně svůj význam. Dobrá spolupráce všech složek je základem úspěšného zvládnutí těchto neštěstí.

připomněl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz


Jako u každé tunelové stavby na území Prahy se jednotky HZS hl. m. Prahy potřebují seznámit s podmínkami zásahu v dostatečném předstihu před otevřením. U takto složitého komplexu je obzvlášť důležité si stavbu tzv. „osahat“ a spolu s ostatními složkami IZS se naučit využívat technologie, kterými je tunel Blanka vybaven.

Ke zvýšení bezpečnosti uživatelů tunelového komplexu přispěje i nově pořizovaná speciální technika, kterou pro potřeby HZS hl. m. Prahy hlavní město financuje.

sdělil náměstek ředitele HZSP pro IZS Oldřich Klegr

Na cvičení se podílel Odbor bezpečnosti a krizového řízení Magistrátu hl. m. Prahy, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Zdravotnická záchranná služba hl. m Prahy, Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy, Městská policie hl. m. Prahy, Správa služeb hl. m. Prahy, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Dopravní podnik hl. m. Prahy a další subjekty.

Sdílet