Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr zaměstnává hasiče po celé ČR

Hasiči kvůli extrémní nepřízni počasí vyjíždějí k mnoha mimořádným událostem Počet zásahů jednotek požární ochrany je nejvyšší od orkánu Kyrill.Ilustrač­ní foto.

Českou republiky zasáhl s přechodem studené fronty silný vítr a intenzivní dešťové srážky a hasiči dnes (1.3.) kvůli tomu zasahují na mnoha místech země. Od půlnoci do 13:00 vyjely jednotky požární ochrany k přibližně 1200 mimořádným událostem (celoroční denní průměr je cca 265 událostí), z nichž drtivá většina souvisí se současnou extrémní nepřízní počasí. Stovky profesionálních i dobrovolných hasičů odstraňují zejména spadlé stromy a vyjíždějí ke strženým střechám budov.

Hasičský záchranný sbor ČR také zvýšil počet operátorů na tísňové lince 112, na kterou v současnosti směřují tisíce telefonátů občanů.

Již nyní je zřejmé, že dnešek (1.3.) bude pro hasiče nejnáročnějším dnem od orkánu Kyrill, který postihl ČR v lednu 2007. Tehdy hasiči během pouhých dvou dnů vyjeli k 6 576 mimořádným událostem, což je více než desetinásobek dlouhodobého průměru.


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-swo-
Sdílet