Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči byli u nehody ve Velké Polomi ještě v noci na sobotu

Ještě v pátek 29. 2. 2008 kolem 22:00 hodin se vracely dvě ostravské hasičské jednotky k dopravní nehodě zájezdového autobusu a dvou osobních aut do Velké Polomi (okres Ostrava). Po hrubém vyčištění silnice, plné vody a ropných látek, přijeli hasiči se sorbentovýmj kontejnerem a celou zasaženou plochu zasypali sorbentem.

Zhruba po hodině odjeli zpět na stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě a Ostravě-Zábřehu. Po jejich odjezdu měla být silnice – hlavní tah mezi Ostravou a Opavou – v závislosti na rozhodnutí Policie ČR zprůjezdněna.

Nehoda zájezdového autobusu ze Šumperku, vezoucí mladé hokejisty, s osobními vozy Audi a Škoda Octavia, se stala v pátek po 16. hodině na okraji obce Velká Polom. Po první části zásahu odtud odjížděly dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Porubě a Zábřehu až kolem půl osmé večer.

Hasiči do té doby vyprostili pomocí hydraulických nůžek z havarované octavie zhruba třicetiletého zraněného řidiče, kterého převezla sanitka do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Hasiči také vysáli pomocí speciálního vysavače 150 litrů nafty, která unikla z proražené nádrže autobusu. Celkem mělo z nádrže uniknout kolem 350 litrů nafty.

Na místo nehody dorazil také speciální vyprošťovací automobil Mercedes Benz Bizon, který vytáhl octavii z příkopy. O vyproštění autobusu se postarala v noci soukromá firma.

Frekventovaná spojnice mezi Ostravou a Opavou byla v obou směrech uzavřena, protože při průjezdu aut by hrozilo další nebezpečí nehod vzhledem k tomu, že na silnici leží voda, olej a nafta.

Hasiči zavolali Správu silnic Moravskoslezského kraje, jejíž technika pozdě večer silnici nahrubo vyčistila. Pak přišli na řadu hasiči a sorbent.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet