Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr a déšť zasáhly také Zlínský kraj

Dnes 1. 3. 2008 zasáhly také Zlínský kraj silnější větry s deštěm, které mohou zkomplikovat a omezit život v regionu.Od ranních hodin byli nejvíce vytíženi naši pracovníci Telefonního centra tísňového volání 112 Zlín, kteří přijali už stovky hovorů lidí žádajících pomoc záchranářů.

Dopoledne šlo především o volání občanů ze západních, středních a severních Čech, které je možné přijímat i ve Zlíně v rámci propojeného systému tísňového volání. Kolem poledne se začaly hovory blížit Brnu. Máme obsazena všechna čtyři pracoviště příjmu 112 a operátoři nadále vyřizují jeden hovor za druhým.

Ve Zlínském kraji začaly problémy s úderem poledne. Přes celý region se přehnala silná průtrž mračen s krupobitím. Okamžitě následovaly desítky telefonů občanů se žádostí o pomoc. Dominují případy spadlých stromů, drátů elektrických vedení, jsou hlášeny pády bilboardů, poškozených střech apod. Silnice jsou zaplavovány vodou, bahnem a kamením, vozovky pokrývají vrstvy větví a úlomků. Jsou hlášeny desítky poškozených objektů, včetně např. hřbitovů a hrobů.

Krátce po poledni přišlo také volání o pomoc do rodinného domu v obci Lukov nedaleko Zlína. Profesionální hasiči na místo vyjeli s hlášením, že na dům se zřítila mohutná lípa a uvnitř domu jsou uvězněni dva senioři. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že historická a největší lípa obce spadla na střechu domu a zavalila i vchodové dveře. Hasiči se pomocí motorové pily prořezali ke dveřím a odstranili i část zničené střechy. Senioři byli nalezeni nezraněni. Jejich šok a vystrašení později mírnili jejich rodinní příslušníci.

Operační důstojníci HZS Zlínského kraje postupně zapojují do obnovovacích a likvidačních prací dobrovolné hasiče a profesionální záchranáře vysílají na řešení těch nejvážnějších případů.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-
Sdílet