Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči Jihomoravského kraje vyjeli ke stovkám zásahů

Do 15. hodiny hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s vichřicí vyjeli k téměř 200 událostem. Kromě těchto zásahů na krajské operační středisko HZS neustále přicházejí další desítky hlášení o vyvrácených stromech a jiných následcích extrémního počasí.

Zatímco dopoledne hasiči vyjížděli především na Brněnsko, nyní zasahují ve všech okresech Jihomoravského kraje.

Nejčastěji hasiči zasahují při odstraňování stromů a větví vyvrácených na vozovky. Zcela neprůjezdné silnice například uvolňovali v okrajových částech Brna, u Židlochovic na Brněnsku, na Znojemsku a Blanensku. Vyvrácené stromy zatarasily také vozovku hraničního přechodu na Slovensku v Lanžhotě na Břeclavsku. V řadě míst také odstraňují stromy z drátů el. vedení. K přerušenému vedení vyjížděli například do Masarykovy ulice v Modřicích u Brna, do okolí Brněnské přehrady, do Malinovského ulice ve Zbraslavi na Brněnsku, do Moravského Písku, do Svatobořic-Mistřína a Rohatce na Hodonínsku.

Vyvrácené stromy poškozovaly také zaparkovaná auta. Vzrostlou vrbu z osobního vozidla hasiči například odstraňovali u budovy Okresního soudu v ulici Příkop v Brně. V Syrovicích na Brněnsku zřícený strom poškodil zaparkovanou dodávku a také budovu kostela.

V desítkách míst vichřice ničila také střechy domů. K částem střešní krytiny ohrožující chodce hasiči v Brně vyjížděli například k domu U mamlasů na náměstí Svobody, do Veveří a Kounicovy ulice, do Nádražní ulice v Bučovicích na Vyškovsku, kde utržená střecha spadla na auto, a také do domova pro seniory ve Skalici na Znojemsku.

Při záchranných pracech v celém kraji zasahují všechny jednotky profesionálních hasičů, v terénu jsou i všechny akceschopné dobrovolné jednotky. V řadě míst se hasiči nestačí vracet na základny a přejíždějí z jednoho místa na druhé. V plném nasazení je i výšková technika.

Padající stromy a střechy podle dostupných informací zatím v kraji nikoho nezranily, ve Vicemilicích na Vyškovsku ale zdravotníci převezli do nemocnice obyvatelku rodinného domu, kterou pořezaly střepy z rozbitých oken.

Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje


-swo-
Sdílet