Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Jihomoravského kraje vyjeli zatím k 246 událostem

Do 19. hodiny dnes hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s vichřicí a extrémním počasím vyjeli k 246 událostem. První hlášení o vyvrácených stromech hasiči přijali krátce po 10. hodině a vyjížděli především na Brněnsko, v dalších hodinách však zasahovali již ve všech okresech kraje.

Nejčastěji hasiči vyjížděli v krajském městě a v okrese Brno-venkov, dále na Břeclavsku a Vyškovsku. Kromě vyvrácených stromů požární jednotky zaměstnávaly také poškozené a zničené střechy budov, poškozené vnější rozvody el. proudu, poškozené objekty a automobily.

Nejvíc zásahů měli při odstraňování stromů a větví vyvrácených na vozovky. Zcela neprůjezdné silnice například uvolňovali v okrajových částech Brna, u Židlochovic na Brněnsku, na Znojemsku a Blanensku. Vyvrácené stromy zatarasily také vozovku hraničního přechodu na Slovensku v Lanžhotě na Břeclavsku. Utržená orientační tabule zatarasila jeden jízdní pruh dálnice D2 na Břeclavsku, poškozený bilboard hasiči odstraňovali z brněnské Heršpické ulice, která tvoří hlavní tah na jih Moravy a do Vídně. V řadě míst také hasiči odstraňovali stromy z drátů el. vedení. K přerušenému vedení vyjížděli například do Masarykovy ulice v Modřicích u Brna, do okolí Brněnské přehrady, do Malinovského ulice ve Zbraslavi na Brněnsku, do Moravského Písku, do Svatobořic-Mistřína a Rohatce na Hodonínsku. V Řícmanicích na Brněnsku vichřice vyvrátila několik sloupů el. vedení ve stráni nad obcí.

Vyvrácené stromy poškozovaly také zaparkovaná auta. Vzrostlou vrbu z osobního vozidla hasiči například odstraňovali u budovy Okresního soudu v ulici Příkop v Brně. Stromy ze zaparkovaných aut v Brně likvidovali také na třídě kpt. Jaroše a ve Vodově ulici. V Syrovicích na Brněnsku zřícený strom poškodil zaparkovanou dodávku a také budovu kostela.

V desítkách míst vichřice ničila také střechy domů. K částem střešní krytiny ohrožující chodce hasiči v Brně vyjížděli například k domu U mamlasů na náměstí Svobody, do Veveří a Kounicovy ulice, do Nádražní ulice v Bučovicích na Vyškovsku, kde utržená střecha spadla na auto, a také do domova pro seniory ve Skalici na Znojemsku. Několik domů poškodily padající stromy ve Slunné ulici v Bučovicích-Vicemilicích.
Při záchranných pracech v celém kraji zasahovaly všechny jednotky profesionálních hasičů, do terénu vyjely i všechny akceschopné dobrovolné jednotky. V řadě míst se hasiči nestačili vracet na základny a přejížděli z jednoho místa na druhé.

V souvislosti s vichřicí byli v kraji zraněni čtyři lidé. Po pádu stromu na osobní auto na silnici mezi Slavkovem a Křenovicemi na Vyškovsku střepy z rozbitého okna vozidla zranily osádku auta. Muže a ženu zdravotníci ošetřili na místě. Do nemocnice k dalšímu ošetření zdravotníci převezli obyvatelku rodinného domu v Bučovicích-Vicemilicích. Ženu zasáhly střepy z rozbitého okna. Nejvážněji byl krátce po 17 hodině zraněn 50letý muž v areálu zemědělské univerzity v Zemědělské ulici v Brně. Vzrostlý, cca 15 metrů vysoký strom při pádu ohrozil dva lidi. Větve stromu zasáhly muže, kterého zdravotníci ve vážném stavu převezli do nemocnice.

Část následků dopolední a odpolední vichřice hasiči budou odstraňovat i během večera a v noci. Protože podle prognóz má silný vítr území kraje zasáhnout také po 20. hodině, počet zásahů může být ještě vyšší.

Přehled událostí, nichž zasahovali hasiči v okresech kraje do 19 hodin:

Blansko 14
Brno-město 66
Brno-venkov 54
Břeclav 36
Hodonín 26
Vyškov 30
Znojmo 20

C e l k e m 246 událostí

Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje



-swo-
Sdílet