Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů z Královéhradeckého kraje

Silný vítr způsobil během dnešního (1. března 2008) dne rozsáhlé škody v celém kraji. Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli do 17.45 hodin k téměř 200 případům. Desítky hasičů odstraňovaly popadané stromy a větve, uvolněné střechy domů a poškozené sloupy el. vedení.

Popadané stromy poškodily dráty vysokého napětí a blokovaly silnice. Během dopoledne byla kvůli vyvráceným stromům uzavřena silnice z Bílé Třemešné do Doubravice na Trutnovsku. Strom také spadl a zablokoval železniční trať mezi Lipnicí a Bílou Třemešnou. Tři jednotky hasičů během odpoledne odklidily stromy z kolejí. V Jánských Lázních, Žacléři a Vítězné hasiči čistili několik propustí na potocích, které ucpaly větve a stromy. Hasiči ve Vrchlabí čistili propusť od naplavenin. Ve Velké Úpě silný vítr strhl z kostela věžičku s křížem. Na Trutnovsku byla nejhorší situace v oblasti Dvora Králové nad Labem,Lipnice a Bílé Třemešné.

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku spadla část utržené plechové střechy na železniční troleje. Hasiči museli odpojit troleje a plechy sundat. V celém okrese hasiči odklízeli desítky popadaných stromů a větví, které poškodily elektrická vedení a blokovalysilnice.

V Hradci Králové vichřice odnesla střechu obytného domu v ulici Pod Zámečkem a poškodila střechu u supermarketu Albert. Nápor větru nevydržela střechu u rodinného domu v Černilově. Vítr poškodil také střechu na budově základní školy v Hradci Králové – Kuklenách. Hasiči odstraňovali desítky stromů, které spadly na dráty vysokého napětí. V ulici Milady Horákové a Plačicích v Hradci Králové spadly stromy na zaparkovaná osobní vozidla.

V Miletíně na Jičínsku hasiči čistili stavidlo od nánosů větví. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku silný vítr poškodil budovu na železničním nádraží. V Polici nad Metují, ulici Pod Klůčkem, nárazový vítr utrhl část plechové střechy na domě. Hasiči odstranili utrženou část a provizorně opravili střechu domu.


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-
Sdílet