Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Emma zasáhla i Veselí nad Lužnicí

Větrná smršť Emma, která v sobotu 1.března dorazila do České republiky, se nevyhnula ani Veselí nad Lužnicí. Největší škody utrpěl Domov svatého Františka pro seniory.

Členové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Veselí nad Lužnicí, včetně družstva z místní části Horusice, během dne absolvovali celou řadu zásahů, nekritičtější situace byla v Domově svatého Františka pro seniory, kde vítr strhl část střechy včetně sádrokartonových stropů a podhledů, vyvalil okna a jednu prosklenou stěnu. Došlo zde k několika zranění, která naštěstí byla kvalifikována jako lehká. Všichni obyvatelé postiženého křídla museli být evakuováni do náhradního ubytování.

První družstvo naší jednotky bylo povoláno na Dům sv.Františka K Zastávce 646 ve Veselí nad Lužnicí. Průzkumem bylo zjištěno, že vichřice utrhla část střechy i s krovem, včetně podhledů v pokojích ve 3. nadzemním podlaží. Jedna část krovu spadla na parkoviště, kde poškodila několik zaparkovaných automobilů a druhá část zůstala na střeše. Družstvo pomohlo Záchranné službě při přepravě zraněných. Dále odstranilo část krovu na střeše a na parkovišti. Potom vyneslo osobní věci obyvatel z šesti pokojů, kde nebyl sádrokartonový strop a ani okna. Dále pomáhalo při evakuaci obyvatel z postiženého křídla domu a provizorně zajistilo okna ve 2. nadzemním podlaží, která byla vytržena z kování.

Druhé družstvo odjelo odstranit jeden padlý strom přes silnici do Zlukova (Zlukovská ulice) , jeden strom a dvě tuje na ulici K Zastávce, tři stromy u garáží za železniční zastávkou Veselí nad Lužnicí, odstranilo spadlou a připevnilo uvolněnou střešní krytiny Alukryt v domě na náměstí T.G. Masaryka č.p.131, odstranilo jeden strom přes silnici do Valu a odstranilo tří smrky před vchodem do první základní školy. Dále družstvo bylo posoudit stav vyvrácené břízy v Maredově ulici, která zůstala opřená o stodolu. Břízu nebylo možno odstranit bez pomoci těžké techniky. Majiteli byl předán kontakt na soukromou firmu a družstvo se přesunulo do Domu sv. Františka, kde pomáhalo prvnímu družstvu. Po ukončení prací se obě družstva vrátila na základnu.

Třetí družstvo, místní části Horusice, provedlo odstranění jedné lípy padlé přes příjezdovou silnici do obce Horusice, tří tují na návsi a dvou smrků, pomáhalo rovněž provizorně zakrýt jednu střechu. Po ukončení prací se družstvo vrátilo na základnu.

Technika: CAS-32 Tatra 815, CAS-32 Tatra 148, DA-12 Avia, motorové pily.
Vyhlášení poplachu 10:44, výjezd jednotky 10:48, návrat na základnu 18:18, zasahovalo 18 členů zásahové jednotky.

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDH Veselí nad Lužnicí

http://sdh-veseli.hyperlink.cz


-swo-
Sdílet