Neděle 12. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě u Petřvaldu hasiči vyprošťovali muže z Peugeotu, osobní automobil se střetl s nákladním

Tři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí 29. 9. 2014 ráno o obce Petřvald (okres Nový Jičín) u nehody nákladního automobilu Iveco a osobního automobilu Peugeot 308 Combi. Hasiči museli vyprostit zaklíněného a zraněného řidiče peugeotu, transportovali jej do vrtulníku Letecké záchranné služby. Silnice mezi Ostravou a letištěm v Mošnově má být zcela uzavřená zhruba až do 13 hodin.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno v pondělí ráno krátce po sedmé hodině. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic v Bílovci a Ostravě-Hrabůvce, s nimi také jednotka hasičů z nedalekého letiště Leoše Janáčka.

Hasiči zabezpečili havarovaná vozidla před požárem a vyprostili pomocí hydraulického nářadí zraněného řidiče středního věku z peugeotu.

Posádky ZZS zachraňovaly osmapadesátiletého muže, kterého bylo nutno z automobilu vyprostit. Zasahující lékaři u něj zjistili mnohočetná a život ohrožující poranění. Ještě zaklíněnému pacientovi zajistili záchranáři žilní vstup a zahájili podávání léků. Utrpěl zranění hrudníku, břicha, horní i dolní končetiny. Posádky ZZS jej následně uvedly do umělého spánku. Byl připojen k přístrojem řízenému dýchání a záchranáři ošetřili vnější poranění pomocí dlah a vakuové matrace.

Po stabilizaci základních životních funkcí a poskytnuté nezbytné péči na místě události byl muž převzat na palubu vrtulníku a následně šetrně transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK,

Hasiči použili na únik provozních kapalin a také menšího množství barev z nákladního auta na silnici sorbent, vozovku uklidili. Kvůli menšímu úniku barev vedle silnice byla přivolána ekologická firma na sanaci půdy.

Silnice mezi Ostravou a Příborem byla v tomto úseku zcela uzavřena několik hodin, řidiči museli využít objízdnou trasu. Je předpoklad, že silnice bude znovu otevřena po odtažení nákladního automobilu soukromou firmou hodinu a závěrečném úklidu po pondělním poledni.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet