Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy Královéhradeckého kraje

Vichřice, která se včera (1. března 2008) přehnala nad územím Královéhradeckého kraje napáchala značné škody. Profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali od 10.00 hodin do 21.00 hodin u celkem 250 událostí.

Na některých místech hasiči museli zasahovat opakovaně. Desítky hasičů se prakticky nezastavily a přejížděly od jedné události ke druhé. Hasiči odstraňovali popadané stromy a větve, uvolněné střechy domů a poškozené sloupy el. vedení. Vpodvečer se situace uklidnila, přesto hasiči v noci a během dnešního dopoledne zasahovali u více jak tří desítek případů.

1. března 2008
Hasiči odstraňovali stovky popadaných stromů, které blokovaly silnice nebo poškodily dráty vysokého napětí. Včera (1. března 2008) během dopoledne byla kvůli vyvráceným stromům uzavřena silnice z Bílé Třemešné do Doubravie na Trutnovsku.
Strom také spadl a zablokoval železniční trať mezi Lipnicí a Bílou Třemešnou. Na některých místech museli hasiči čistit propusti na potoce, které ucpaly stromy a větve.

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku spadla část utržené plechové střechy na železniční troleje. Hasiči museli odpojit troleje a plechy sundat. V celém okrese hasiči odklízeli desítky popadaných stromů a větví, které poškodily elektrická vedení a blokovalysilnice.

V Hradci Králové vichřice odnesla střechu obytného domu v ulici Pod Zámečkem a poškodila střechu u supermarketu Albert. Nápor větru nevydržela střechu u rodinného domu v Černilově. Vítr poškodil také střechu na budově základní školy v Hradci Králové – Kuklenách. Hasiči odstraňovali desítky stromů, které spadly na dráty vysokého napětí. V ulici Milady Horákové a Plačicích v Hradci Králové spadly stromy na zaparkovaná osobní vozidla.

V Miletíně na Jičínsku hasiči čistili stavidlo od nánosů větví. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku silný vítr poškodil budovu na železničním nádraží. V Polici nad Metují, ulici Pod Klůčkem, nárazový vítr utrhl část plechové střechy na domě. Hasiči odstranili utrženou část a provizorně opravili střechu domu.

2. března 2008
Dnes ráno silný nárazový vítr odnesl střechu garáží v ulici Skřivánčí v Trutnově.
Hasiči během dopoledne odstraňovali nebo stále odstraňují desítky spadlých stromů a upevňují poškozené střechy.


Počty události po okresech ze dne 1. března 2008 od 10.00 do 21.00 hodin

Hradec Králové 85 událostí
Jičín 28 událostí
Náchod 47 událostí
Rychnov nad Kněžnou 38 událostí
Trutnov 52 událostí

Foto: pád plechové střechy na troleje v Týništi nad Orlicí, foto: územní odbor Rychnov nad Kněžnou



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-
Sdílet