Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravská Emma a hasiči

Hasiči v Jihomoravském kraji dnes celý den pokračovali v záchranných pracech při odstraňování následků orkánu Emma. Od začátku živelné pohromy v sobotu dopoledne do nedělní 19. hodiny v kraji zasahovali u 343 událostí. Z toho nejvíc – 91 událostí – likvidovali v Brně.

K 68 událostem vyjížděli v okrese Brno-venkov, u 44 událostí zasahovali na Břeclavsku, po 38 událostech měli na Hodonínsku a Vyškovsku. Při zásazích nejčastěji odstraňovali vyvrácené stromy a větve, dále zajišťovali poškozené a zničené střechy budov, poškozené vnější rozvody el. proudu a poškozené objekty a automobily.

V kraji byli zraněni čtyři lidé, z toho tři na Vyškovsku a jeden v Brně. Řezné rány od střepů rozbitého skla utrpěla osádka auta, na které v sobotu před polednem spadl strom na silnici ze Slavkova do Křenovic. Muže a ženu zdravotníci ošetřili do na místě. Do nemocnice odpoledne s řeznými ranami ze skla z rozbitého okna převezli obyvatelku rodinného domu v Bučovicích-Vicemilicích. S vážným zraněním zdravotníci převezli do nemocnice 50letého muže, kterého v sobotu po 17. hodině v areálu zemědělské univerzity v Zemědělské ulici v Brně zasáhly větve padajícího vzrostlého stromu.

V řadě míst hasiči museli zasahovat opakovaně. Většina jednotek přejížděla od jednoho zásahu ke druhému a hasiči pracovali prakticky nepřetržitě. Při záchranných pracech byla nasazena i skupina hasičů – lezců se specializací pro práci ve výškách a hloubkách, a výšková technika. Profesionální jednotky hasičů v kraji do nedělní 19. hodiny vyjížděly ke 197 zásahům, jednotky dobrovolných hasičů měly 165 zásahů, na dvou místech zasahovaly jednotky HZS podniků. Celkem hasičské jednotky v kraji od sobotního dopoledne do dnešní 19. hodiny vyjížděly ke 364 zásahům. Při odstraňování následků orkánu však hasiči pokračují i dnes večer – nyní zasahují v Brně, v okrese Brno-venkov a na Hodonínsku. Záchranné práce se v řadě míst zřejmě protáhnou do pozdních nočních hodin.

Přehled událostí, u nichž zasahovali hasiči do neděle 19.00 hod.:

Blansko 35
Brno-město 91
Brno-venkov 68
Břeclav 44
Hodonín 38
Vyškov 38
Znojmo 29

C e l k e m 343 událostí



Ilustrační foto.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-
Sdílet