Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ani Kopřivnici se Emma nevyhnula

Rušnou sobotu zaznamenala z hlediska požární ochrany Kopřivnice. Dobrovolní hasiči spolu s tatrováckýma hasičema zasahovali u několika událostí, což historie JSDH nepamatuje. První výjezd byl nahlášen dobrovolným hasičům z Kopřivnice krátce před půl sedmou ráno.

Jednotka vyjela ke spadlému stromu do místní části Mniší s technikou CAS 24 – T 815 4×4. Na místě bylo zjištěno, že se jedná o spadlý strom, který částečně blokuje vozovku. Jednotka strom rozřezala a odklidila mimo komunikaci.

Druhý a třetí výjezd byl hlášen v téměř stejnou dobu (třetí byl hlášen o minutu později).

V druhém případě vyjela jednotka JSDH Kopřivnice cca 1 km za Kopřivnici, kde na hlavní komunikaci spadlo několik stromů a brání průjezdu aut v obou směrech. Jednotka začala stromy postupně rozřezávat. Družstvo CAS 24 – T 815 posílilo zanedlouho druhé družstvo CAS 32 – T 148. Stromy byly rozřezány a odklizeny mimo komunikaci. V případě třetím byl hlášený požár nízké budovy na ulici Krátké, bohužel došlo k omylu a muž, který volal, hlásil, že vidí požár z ulice Krátké a ne, že se požár nachází na ulici Krátké. Jednotka HZSp Tatra (CAS 24 – Liaz, CAS 32 – T 815 6×6 II.) spolu s jednotkou HZS Nový Jičín (CAS 24 – MB 1124) byla vyslána tedy na ulici Krátkou. Po příjezdu nebyl požár nalezen a bylo zjištěno, že údajný požár se měl nacházet za branami podniku, jednotka HZSp Tatra se proto vrátila do podniku, kde zjistila, že se jedná také o planý poplach.

Na čtvrtý výjezd (čas 19:55) byly svolány jednotky HZSp Tatra s CAS 24 a JSDH Kopřivnice také s CAS 24. Prvotní informace zněly, že hoří elektrorozvody v přízemí 4. patrového domu. Po příjezdu jednotky hasičů z Tatry bylo zjištěno, že došlo ke zkratu jističe a následnému zahoření. Škoda byla minimální.

Poslední sobotní výjezd, byl ohlášen JSDH Kopřivnice krátce po příjezdu na základnu z předchozího zásahu. Na základní škole, která se nachází na ulici Štefanikova, byly hlášené uvolněné plechy na střeše. Jednotka provedla průzkum a zjistila, že na místo bude nutno poslat výškovou techniku z HZSp Tatra. Na místo okamžitě vyjeli hasiči z Tatry s technikou CAS 24 a AZ 32. Po bezpečném ustavení AZ 32, byly plechy na střeše zajištěny a jednotky se vrátily na základny.

Dvě hodiny po sobotní půlnoci vyjela tatrovácka jednotka s CAS 24 na signalizaci EPS. Po příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o planý poplach.

Zajímavostí je, že statistiky se doslova „rozjely“ na plné obrátky hned od začátku roku. Škoda na požárech v Kopřivnici s částkou 695 tis. již trojnásobně přesáhla škodu za celý loňský rok. Dobrovolní hasiči pro změnu vyjeli letos k 12 případům, přitom takového čísla výjezdu v loňském roce dosáhli až 14. června.

Text: Jan Tihelka
Sdílet