Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ve vagonu na železný šrot ve Starém Městě

Dnes 3. 3. 2008 v 11:18 hod. byli hasiči informováni o požáru vagonu ve firmě ve Starém Městě.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Starého Města.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve firmě na zpracování železného šrotu došlo k požáru na jednom z nákladních vagonů.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit pracovník nakladače. Ten nejdříve informoval své kolegy vysílačkou, následné hašení pomocí ručního přístroje nebylo účinné a nakonec se pokusil plameny a hromadu šrotu zasypal jemným odpadem. I přes tuto snahu to nebylo dostatečné a na místo museli vyjet hasiči.

Hasiči k vagonu rozvinuli vodní vedení a snažili se požár uhasit. Pomocí nakladače byl materiál z vagonu postupně vykládán a dohašován. Jeden proud vody směřoval do vagonu, druhý pak na ochlazování a dohašování vyloženého materiálu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů bylo místo požáru ohledáno. Pracovník nakladače popsal vznik a průběh požáru. Příčinou byla pravděpodobně mechanická jiskra, která vznikla při nakládce vagonu tříděným šrotem. Uvnitř vagonu a šrotu byly plechovky s hořlavinami, které začaly hořet pod hromadou materiálu. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.




mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-
Sdílet