Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik neznámé látky do řeky Mže

Dnes, 3. 3. 2008 po půl osmé ráno, byl nahlášen únik neznámé látky na řece Mži u Radčic na Plzeňsku. Na místo vyjeli jednotky ze stanic Střed a Košutka. Podle vyjádření odborného pracovníka z chemické laboratoře Třemošná, se jednalo o olejovitou látku z kategorie ropných látek.Ilustrač­ní foto.

Dnes, 3. 3. 2008 po půl osmé ráno, byl nahlášen únik neznámé látky na řece Mži u Radčic na Plzeňsku. Na místo vyjeli jednotky ze stanic Střed a Košutka. Podle vyjádření odborného pracovníka z chemické laboratoře Třemošná, se jednalo o olejovitou látku z kategorie ropných látek a pravděpodobně o těžší oleje, což by mohl být motorový nebo hydraulický olej. Látka ve vysoké koncentraci tvořila souvislou vrstvu na hladině řeky a šířila se v délce toku směrem k Plzni. Konkrétní údaje o látce zjišťují pracovníci Povodí Vltavy.

Hasiči našli zdroj úniku u odpadních rour pod zde sídlící firmou a okamžitě začali instalovat dvě provizorní a dvě pevné norné stěny u vodárny na konci Radčic po celé šířce vodního toku a vpusti do řeky.
Do řeky uniklo neznámé množství látky. Látka zachycená nornými stěnami byla zlikvidována 20 kg sorbentu. Hasiči norné stěny odklidili okolo 15:30, místo zabezpečuje dále firma, ze které látka unikala.

Na místo se dostavil zástupce Povodí Vltavy a České inspekce životního prostředí, o události byl také informován starosta obce Radčice.



kpt. Mgr. Blanka Nechvátalová
zastupující tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-swo-
Sdílet