Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domova pro seniory v Dubí na Teplicku byl prověřovacím cvičením, evakuováno bylo 214 osob

Deset hasičských jednotek poslední zářijové úterý roku 2014 odpoledne zasahovalo u mohutného požáru domova pro seniory v Dubí na Teplicku. Jako první na místě zasahovaly hlídky strážníků z Dubí, kterým se podařilo ve spolupráci s personálem domova důchodců evakuovat do bezpečí více než dvě stovky seniorů. Naštěstí šlo ale jen o prověřovací cvičení složek IZS.

O připravovaném prověřovacím cvičení hasičů věděl dopředu jen omezený počet zasvěcených hasičů. To samé platilo i o policistech a dokonce i pracovníků domova pro seniory. Cílem cvičení tak bylo prověřit bleskový zásah nejen složek Integrovaného záchranného systému ale především personálu i klientů domova pro seniory v Dubí. Ostatně jde o jeden z největších domovů pro seniory v Ústeckém kraji.

Mnozí z klientů tak museli být evakuováni na lůžkách nebo ve speciálních skluzových matracích. Na místě pak „zasahovali“ vedle profesionálních hasičů z celého Teplicka i dobrovolné sbory hasičů z celého okolí. Do akce byl povolán rovněž evakuační autobus hasičů ze Žatce a speciální kontejner se stanem nouzového přežití z hasičské stanice v Ústí nad Labem.

Velitel prověřovacího cvičení složek IZS Jan Bereznanin z HZS Teplice uvedl, že celkem bylo nakonec z objektu evakuováno 214 lidí. Evakuovat se je všechny podařilo během 32 minut. Fiktivní požár vypukl v jednom ze skladů s lůžkovinami ve čtvrtém patře. Hasiči posléze dopravovali vodu k „hořícímu“ domu pro seniory kyvadlově pomocí automobilových cisteren.

Ředitel domova pro seniory Jaroslav Zeman vnímá cvičení velmi pozitivně.

Chtěli jsme si vyzkoušet jestli zvládneme takovouto velkou věc, jako je v tomto zařízení evakuovat lidi. Odpovědělo nám to na spoustu otázek. Technické záležitosti jsou pro nás velkým poučením. Víme například, že technika tu nemá dostatečné nástupní místo.

Byl by problém s požární vodou, ale na druhou stranu nám to ukázalo kapacity, které máme s personálem a také že netrénujeme zbytečně podobné věci a že dokážeme za určitých podmínek tento objekt vyevakuovat, což je pro nás nejdůležitější zjištění.

řekl pro redakci e-teplicko.cz ředitel domova pro seniory Zeman

Do cvičení byli zapojeni i dopravní policisté, kriminalisté a pochopitelně také osádky teplické rychlé záchranné služby.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet