Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vrchlabí začala výstavba nové stanice hasičů a střediska záchranářů

Dnes 2. října 2014 byla oficiálně zahájena výstavba nové stanice Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje a střediska Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Královéhradeckého kraje ve Vrchlabí.

Za účasti ministra vnitra Milana Chovance, hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France, náměstka generálního ředitele HZS ČR plk. Slavomíra Bella, představitelů města Vrchlabí, HZS Královéhradeckého kraje a ZZS Královéhradeckého kraje, zhotovitelské firmy a dalších hostů byl položen základní kámen nového areálu. Objekt „vyroste“ na západním okraji města v místě bývalého Celního úřadu Policie ČR ve Valteřické ulici.

Po více jak 40 letech svého působení se vrchlabští profesionální hasiči dočkají nové a modernější stanice, která bude splňovat potřeby a důstojné prostředí pro hasiče v nepřetržité směně. Stávající stanice v Husově ulici je ve špatném technickém stavu, kdy do objektu zatéká, kvůli netěsnosti starých výjezdových vrat a oken je v zimním období problém s vytápěním prostor a na dvoře se propadá kanalizace k septiku. „Problém je i samotný výjezd k zásahům, kdy hasiči kvůli úzké ulici musí mnohdy vyjíždět z garáží na dvakrát“, upozornil ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. František Mencl. Dodal, že umístění nové stanice umožní výjezd přímo na silnici první třídy a hasiči se tak vyhnou komplikovanému průjezdu středem města a zkrátí se tím dojezdové časy.

Kompletní zázemí zde společně s hasiči najdou také zdravotničtí záchranáři. Ti doposud měli pronajaty provozní prostory v areálu Česko – německé horské nemocnice Krkonoše „Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má v současné době ve Vrchlabí dislokovány dvě výjezdové skupiny – Rychlou lékařskou (RLP) a Rychlou zdravotnickou pomoc (RZP). Nepřetržitě je tak ve službě pět našich zaměstnanců“, vysvětluje ředitel ZZS Královéhradeckého kraje Jiří Mašek. „Dispoziční řešení zázemí pro naše posádky včetně garáží rozhodně nelze považovat za ideální. Rovněž rychlý výjezd sanitek na zásah z areálu nemocnice bývá leckdy komplikovaný. Nejen z těchto důvodů vítáme možnost přesunutí naší vrchlabské základny do nově budovaného areálu, který pro obě naše posádky bude znamenat nejen zlepšení podmínek pro jejich práci, ale také významné zvýšení bezpečnosti pro všechny zúčastněné“, doplnil Jiří Mašek.

Na financování projektu nové stanice HZS a střediska ZZS v celkové hodnotě 58,839 milionů korun se podílí stát a částkou 18 milionů korun přispěl Královéhradecký kraj. Projektovou dokumentaci výstavby připravil ATIP a.s. a výstavbou pak byla na základně výběrové řízení pověřena společnost Metrostav a. s. Stavba by měla být dokončena v říjnu 2015.

Budova bývalého Celního úřadu bude rekonstruována na dvoupodlažní objekt hasičů, ke kterému budou přistavěny garáže pro šest hasičských vozidel. Na garáže bude navazovat další nová třípodlažní budova, která bude sloužit ZZS a kde budou také čtyři stání pro sanity.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet