Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V regionálním webovém seznamu s požárními hlásiči je již šest firem

Vzhledem k častým dotazům občanů Ostravy a Moravskoslezského kraje, které směřují na hasiče v souvislosti s instalací požárních hlásičů (detektorů kouře), připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje letos v polovině února seznam výrobců a distributorů této techniky.

Seznam je přístupný zde, na internetových stránkách krajského hasičského sboru.

Seznam firem, které se výrobou a distribucí požárních hlásičů zabývají, je OTEVŘENÝ, to znamená, že každý další výrobce a distributor do něj může být bez omezení zařazen. Kontaktní e-mailová adresa pro tyto firmy k zařazení do seznamu je k dispozici u zmíněného seznamu na stránkách www.hzsmsk.cz/?…. Do středy 5. 3. 2008 do něj bylo zařazeno šest firem.

Hasiči tak chtějí vyjít občanům co nejvíce vstříc v souvislosti s vyhláškou ministerstva vnitra, která bude platit již od 1. července 2008 a která stanovuje povinnost instalovat tyto hlásiče pro nově postavené byty, domy, ubytovny či zařízení sociální péče . Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje samozřejmě nemůže zaručit, že všechny údaje na stránkách firem jsou pravdivé a že jimi nabízené zboží je kvalitní.

Tento seznam by měl také sloužit jako prevence před aktivitou prodejců předražených požárních hlásičů. Zatímco ti nabízejí hlásiče po celém Moravskoslezském kraji s cenami v řádech tisíců korun a straší občany, že požární hlásiče potřebují již do postavených objektů, přímo u výrobců se ceny pohybují ve stovkách korun, a to zhruba od 200 korun za kus.

Přitom jednoduchá konstrukce požárních hlásičů (obvykle 2 hmoždinky, napájení na malé baterie) umožňuje namontování svépomocí do 30 minut. Důležité je také kupovat výrobek se srozumitelným návodem k instalaci a použití v českém jazyce, nejlépe od českého výrobce.

Oproti tomu podomní prodejci přesvědčují s odkazy na zákony a normy Evropské unie především starší obyvatele bytů a rodinných domků, aby si koupili „výhodně“ jejich protipožární hlásiče a nechali si je od nich za úplatu namontovat. Někteří prodejci se odvolávají na „novou vyhlášku“ a dokonce na profesionální hasiče, kteří údajně mohou nedodržení vyhlášky pokutovat. HZS Moravskoslezského kraje upozorňuje, že tyto informace jsou značně zkreslené a sledují jediný cíl – podpořit prodej hlásičů mnohdy za přemrštěné ceny.

Hasiči pořizování požárních hlásičů, i do již postavených obydlí, samozřejmě doporučují a podporují , neboť nejtragičtější následky mívají dlouhodobě právě požáry v domácnostech, nejčastěji při vaření či kouření. Přitom toto zařízení dokáže na vznikající požár upozornit velmi rychle, a tím umožní ohroženým lidem včas přivolat pomoc. Požáry v domácnostech nejvíce ohrožují seniory, kteří mají sníženou schopnost reakce. Proto je jednoznačně výhodná instalace hlásičů právě v domácnostech seniorů.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-
Sdílet