Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili s armádním vrtulníkem nad centrem Zlína

Dne 5. 3. 2008 se uskutečnilo další ze speciálních cvičení hasičů záchranářů s vojáky SAR teamu AČR z Bochoře. Cílem dnešního cvičení bylo simulovat záchranu osob ze střechy nejvyšší krajské budovy v centru Zlína.

Sídlo Krajského úřadu Zlínského kraje se stalo na několik hodin místem zásahu profesionálních hasičů HZS Zlínského kraje a zkušených vojenských vrtulníkových záchranářů ze základny Bochoř.

Po instruktáži a upřesnění námětu cvičení, které proběhlo na letišti Štípa, se záchranáři přesunuli nad „zlínský mrakodrap“ a návštěvníkům kavárny nejvyššího patra nabídli nevšední podívanou. Záchranáři se postupně slaňovali na střechu budovy, cvičili záchranu zraněných osob a jejich vyzvednutí na záchranářském lůžku nebo do podvěsu vrtulníku.

Prvky záchrany se opakovaly asi dvě hodiny, po které si všichni záchranáři vyzkoušeli nejrůznější situace a role. Při cvičení si hasiči zkoušeli i zásah v dýchacích přístrojích, a to pro případ pomoci v zakouřených nebo požárem zasažených místech.

Piloti vrtulníku Sokol W3A znovu prokázali, že i přes nepříznivé podmínky zimního cvičení zvládají svou práci s naprostou profesionalitou. Dnešní lety byly ztíženy sněžením, poryvy větru, horší viditelností a nízkou oblačností.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wej-
Sdílet