Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár seníku v obci Újezd u Uničova způsobil škodu za tři miliony, čtyři krávy nepřežily

V pondělí 6. října 2014 byl v 0:20 hodin oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár seníku v obci Újezd u Uničova.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Uničova a Šternberka a dobrovolní hasiči z Újezdu, Uničova a Dlouhé Loučky. Hasiči po příjezdu zjistili, že požárem je zasaženo seno uvnitř seníku, který měl betonovou konstrukci a rozměry asi 100 × 30 metrů. Seno bylo uskladněno asi ve dvou třetinách, na třetí třetině byly ustájeny krávy. Požár zasáhl asi polovinu seníku. Hasiči po příjezdu ihned začali s evakuací všech 42 ks krav, čtyři z nich požár nepřežily.

K události si velitel zásahu povolal další dvě profesionální jednotky, a to hasiče z požární stanice v Litovli s výškovou technikou a hasiče z požární stanice v Olomouci s cisternou.

Na místo požáru se dostavil také majitel, který po dohodě s velitelem zásahu rozhodl, že se seník nechá pod kontrolou vyhořet. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Škoda byla vyčíslena na 3 miliony korun, požár kromě sena a konstrukce seníku zničil i zaparkovaný nakladač. Co bylo příčinou vzniku požáru se šetří.


Vedení společnosti zajistilo těžkou techniku a hasiči budou doutnající a hořící seno vyskladňovat na volné prostranství, kde ho budou dohašovat. Prvotní odhad ukončení likvidačních prací je podle velitele zásahu okolo 15:00 hodiny. Aktuálně na místě ještě zasahují profesionální hasiči z Uničova a dobrovolní hasiči z Újezdu a Uničova.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet