Čtvrtek 19. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár stohu slámy pro průmyslové využití ve Zborovicích

Dnes 6. 3. 2008 ve 13:12 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu slámy ve Zborovicích na Kroměřížsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic – Slížan s jedním zásahovým vozidlem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stohu balíkové slámy, který byl uložen v betonové silážní jámě bývalého zemědělského družstva. Vlivem větru se požár rychle rozšiřoval a hrozilo zasažení dalších okolních stohů balíků slámy.

Velitel zásahu si nechal na místo okamžitě vyslat další posilující jednotky hasičů a byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyslal postupně jednotky profesionálních hasičů z Kroměříže, vozidlo velícího důstojníka směny ze Zlína a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Zborovice, Rataje, Kroměříž, Koryčany, Hoštice, Nětčice, Počenice, Zdislavice, Zdounky, Morkovice – Slížany a Roštín. Celkem se jednalo o 18 výjezdových vozů, z nichž některé nedorazily.

Požár se dál rozšiřoval v asi padesát metrů dlouhé kóji a větrem vyletující části ohořelé slámy dopadaly na vedlejší stohy a uskladněné balíky. Hlavním úkolem hasičů bylo zabránit rozšíření požáru do okolí, na stohy, budovy a silážní věže. Stanovený cíl nebyl těžký na zvládnutí po technické stránce, ale vyžadoval enormní nasazení lidské síly a mnoho proudů vody.

Přijíždějící cisterny dobrovolných hasičů přivážely další nezbytnou vodu, které byl nedostatek. Dostupný hydrant měl jen velmi slabý tlak vody a pracovníci VaKu nebyli schopni technicky problém řešit. Velitel zásahu rozhodl vytvořit dálkové vedení z nedalekého rybníčku a postupně zásoboval hasičské proudnice přes plovoucí čerpadla. Několik pracovních strojů bylo zapojeno do vyvážky nezničené slámy.

Čerstvý a chvílemi silnější nárazový vítr vytvářel velmi dobré rozptylové podmínky pro okolní obce. Po prvních třech hodinách požáru došlo k výraznému odhoření horní vrstvy slámy v balících stohu a poklesla intenzita kouře. Tím se ještě víc zmírnilo zatížení znečištění ovzduší. Odhaduje se, že stoh může postupně vyhořívat i několik dnů.

Na místo přijeli i vyšetřovatelé hasičů, kteří si místo předběžně prohlédli. Podle získaných informací se zatím přiklánějí k možné příčině vzniku požáru v oblasti nedbalostního nebo úmyslného jednání neznámé osoby. Majitelé si zatím odhadli způsobenou škodu na 800.000 Kč.

Soukromá firma zpracovává navezenou slámu na speciálních granulovacích strojích a vyrábí z ní vysokovýhřevné topivo. Sláma je tak určena pro průmyslové zpracování, a nikoliv pro přímé užití v zemědělství nebo chovatelství.

Časový průběh zásahu

16:30 – v silážní jámě je uloženo 1.500 tun nabalíkované slámy, požářiště bylo hasičům rozděleno na tři bojové úseky

17:00 – vyšetřovatel hasičů hlásí příčinu vzniku požáru, kterou se podařilo zjistit ve spolupráci s policií a při prověřování svědeckých výpovědí. Požár byl pravděpodobně způsoben nedbalostí a při hře tří nezletilých dětí.

17:15 – po dohodě s majitelem se nechává stoh vyhořet, představuje to ztrátu asi 3 tis. balíků slámy

17:30 – hasičům se daří úspěšně chránit zbylých asi 8 tis. balíků slámy v okolí hořící jámy


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-
Sdílet