Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři v Karlových Varech řešili podezření na vysoké nebezpečí infekční nákazy

Krátce po sobotní sedmé hodině večer informoval dispečink záchranné služby o možném výskytu vysoce nebezpečné infekční nákazy přímo v jednom z karlovarských hotelů.

Dekontaminace Na Bulovce

Podle informací záchranné služby za ženou, které se před časem vrátila z Libérie, šli záchranáři v ochranných oblecích. Na místo rovněž vyjel řídící důstojník hasičů, který následně po dohodě se záchranáři rozhodl o povolání hasičů na místo pro případnou dekontaminaci.

Jednotka ze stanice Karlovy Vary vytvořila nebezpečnou zónu kolem hotelu a společně s policií uzavřela celé okolí. Do nebezpečné zóny nemohly vjíždět ani autobusy karlovarské MHD. Hasiči zároveň navázali kontakt s rodinou ženy a po dohodě s hygienikem jim doporučili rovněž laboratorní vyšetření. Zároveň zcela uzavřeli tu část hotelu, kde se nacházela ženy s příznaky infekce.

Sanitka záchranné služby v doprovodu policie o půlnoci převezla ženu do pražské nemocnice Na Bulovce. Hasiči provedli dekontaminaci všech zasahujících záchranářů včetně vozidel, která byla na místě události jako první. Ze sokolovské chemičky ještě během noci vyžádali hasiči 200 litrů dekontaminačního prostředku persteril, který bude připraven na stanicích hasičů pro případný další zásah.

Během celého zásahu byl zřízen štáb HZS, který koordinoval činnost záchranných složek. Zároveň zajistil do pohotovosti dostatek hasičů na všech centrálních stanicích v kraji pro případný další zásah. V půl čtvrté ráno byl zásah ukončen a oblast kolem hotelu byla opět otevřena.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, TA L1 Ch Iveco, VEA Toyota, VEA L2 Spojovací Ford
  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania)
  • HZS CHZ Sokolov (UA L1 Toyota)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet