Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v plzeňské Škodovce

Plzeň 11.03.2008 – 04:32 hodin V hale č. 57 hlavního závodu v areálu Škodovky, došlo k požáru technologického kanálu v němž jsou umístěny elektrické rozvody.Ilustrač­ní foto

Jednotky HZS Plzeňského kraje, plzeňských stanic Košutka a Plzeň-střed v počtu 4 ks zásahové techniky zjišťovaly z počátku ohnisko – místo vzniku silného zakouření a požáru. Následně bylo konstatováno, že v průběhu provozu pece – v jedné ze závěrečných provozních fází došlo zřejmě k přetečení tekutého obsahu (solná lázeň). Ten se dostal do již zmíněného kanálu a inicioval, vzhledem k teplotě cca 830 st.C, požár izolací a následný zkrat. Po vypnutí el.proudu zahájeny hasební práce.

Rozvoj požáru byl zastaven pomocí CO2 – lokalizace byla v 06:28 hodin. Příslušníci HZS postupují po trasách technologických kanálů, odkrývají jejich překrytí a zjišťují rozsah a směr hoření a škod spolu se zástupci provozovatele.
V prostředí, kde se popisovaná událost odehrává je více obdobných pecí o obsahu 200 l taveniny v každé z nich. Slouží továrně k překalení výrobků v solném roztoku. Předmětná pec doznala zřejmě drobného mechanického poškození v důsledku čehož došlo k uvedenému úniku. Vyšetřovatelé však příčinu požáru ještě zkoumají.

V 07:45 hod byl objekt předán odpovědné osobě a poslední zásahová technika se vrátila zpět na základnu. Orientačně byla stanovena škoda na 500 000,– Kč.




Jiří Filípek,
ředitel kanceláře krajského ředitele
HZS Plzeňského kraje

-kaw-
Sdílet