Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žebříky METZ v USA 2.

Přinášíme vám po dvou letech nečekané malé pokračování článků o evropských automobilových žebřících značky Metz, používaných u profesionálních i dobrovolných hasičů v USA. Jsou postaveny na amerických podvozcích HME.

Jak už byla psáno v prvním článku (27.6. 2006), rozdíl mezi evropskou a americkou podobou Metzů je jednak v použitém podvozku a dále v celkové koncepci vozidla. Americké vozy slouží jako multifunkční, takže na nich kromě žebříkové nástavby je umístěna i vodní nádrž a skříně s příslušenstvím a také mají prodlouženou kabinu pro družstvo. Ale to je prostě v USA běžnou záležitostí.

Dnes vám představíme automobilový žebřík Metz 103, tedy AZ o dostupné maximální pracovní výšce 31 metrů. Je to evropská klasika, ovšem postavená na americkém podvozku značky HME a nástavbou Metz/General – americká pobočka Rosenbaueru, kterému ostatně mimo jiné firmy patří i právě německý Metz. Žebřík je zařazen od roku 2002 ve výjezdu profesionálních hasičů Bainbridge Island Fire Department pod kódovým označením Ladder 21. Kromě žebříkové sady na šestikolovém voze najdeme klasickou nástavbu s vodní nádrží a čerpadlem o výkonu 1500 galonů za minutu, tedy 5679 l/min. V automobilu s prodlouženou kabinou pro osádku šesti hasičů nalezneme dále typické požární příslušenství vozidle této kategorie. Hmotnost toho robustního žebříku je 55,800 liber, tedy 25 310 kg. Na šestikolovém podvozku HME je třicetimetrový žebřík stavěn vyjímečně, tyto silné šasi se využívají zejména pro AZ o větší dostupné výšce (37,44, 53 m).

Další žebřík Metz o stejné dostupné výšce je zařazen ve výjezdu Countryside Fire Protection District. Je postaven rovněž na podvozku HME, tentokrát dvounápravovém. Jako hnací agregát slouží žebříku silný dieselový motor Cummins ISM o výkonu 450 koní. Žebřík Metz L 32 Hi-Tech PLC III se vysune do třiceti metrů za 40 sekund. Technická data jsou de facto shodná s prvním AZ tohoto typu, zařazeným do výjezdu u hasičů v USA, tedy:

AL 105 Metz Countryside Fire Protection District

Žebřík: hliníkový, NFPA 105 stop / 32 m Metz L 32 Hi-Tech PLC III
Ovládání: joystickem z nástavby i z koše
Koš: nosnost 270 kg
Vybavení: na spodním suchovodu sady monitor Akron Brass o průtoku 1000 gal/min – 3875 l/min, nosítka, světlomety, intercom, přípojka el. proudu atd.
Sada: otočná o 360°
Rozsah použití: +75 až –15°; při použití podložek až –22°
Nosnost sady: opřená až 12 osob najednou
Nástavba: vyrobená kompletně z hliníku
Vodní nádrž: 200 gal/ 757 l, vyrobená z plastu
Čerpadlo: jednostupňové odstředivé značky Hale o výkonu 1500 gal/min – 5678 l/min, alternativně je možné použít i čerpadlo Rosenbauer řady NH
Podvozek: HME SLe Medium Four Door Cab
VRZ: Federal Signal Vector
Motor: Cummins ISM o výkonu 450 koní
Převodovka: Allison 4000 EVS
Pohon: 4×2, hnaná zadní náprava
Hmotnost: 48 000 lb/ 21 770 kg


Ve fotogalerie najdete ještě několik dalších amerických Metzů a jednu perličku na závěr…



Foto a info: Metz, web


-wap-
Sdílet