Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na pardubickém letišti bylo nalezeno celkem čtrnáct cvičných leteckých pum s ampulemi obsahující chemickou látku

Jednotka hasičů z Pardubic a vojenská hasičská jednotka Letiště Pardubice vyjížděly v pondělí 13. října v 11 hodin na pardubické letiště, civilní část. Tady dělníci při výkopových pracích nalezli předměty připomínající munici. Na místo byl přivolán policejní pyrotechnik. Munice byla nalezena zhruba 200 m od letiště pod panelovou betonovou silnicí.

Podle pyrotechnika se jednalo o dvě 250 kg letecké cvičné bomby německé výroby z druhé světové války. Dle policejního pyrotechnika, může každá bomba obsahovat 6 skleněných ampulí s dýmotvornou složí bílé nebo červené barvy. Místo hasiči předali policejnímu pyrotechnikovi a vojenské hasičské jednotce a vrátili se na základnu.

Před 15. hodinou si policie vyžádala spolupráci s Institutem ochrany obyvatelstva (IOO) Lázně Bohdaneč. S výjezdovou skupinou z IOO vyjela i jednotka hasičů s Pardubic. Hasiči se postupně vystrojili do přetlakových obleků s maximální ochranou a postupně odebírali ampule s neznámou látkou. Odběry byly přerušeny jen ve chvíli, kdy na letišti přistávalo letadlo. V době přistávání letadla pyrotechnici přikázali práci přerušit. Odebrané vzorky putovaly na expertízu do Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bodhaneč.

Na místo byla ještě během večera povolána technika na převoz munice ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, která dorazila na místo v 18.26 hodin. Vyzvednutá munice byla převezena na stálou trhací jámu do Ralska, kde bude zlikvidována. Pyrotechnici jí likvidují odstřelením. Převoz cvičné letecké železobetonové bomby je pro obyvatele bezpečný a nemusí se bát žádného ohrožení.

Přečtěte siVIDEO: Kloubové traktorbagry Huddig 1260c rozšířily sestavu zemních strojů Záchranného útvaru HZS, jsou na dálkové ovládání

V úterý 14. října časně ráno dorazila do Pardubic hasičská jednotka ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín s tahačem MAN s návěsem, na kterém byl umístěn nakladač – traktor bagr a doprovodné vozidlo pro převoz munice. Dále na místě zasahuje hasičský jeřáb a kontejner nouzového přežití, který slouží hasičům jako týlové zabezpečení.

Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč během noci analyzoval odebrané vzorky a ihned informoval hasičský záchranný sbor o tekutině. V ampuli je zhruba 50 ml tekutiny, která je dráždivá, a vznikající plyny silně kyselé. Hasiči tedy pro zásah používají jednorázové obleky a kompletně si chrání dýchací cesty.

Více než šest hodin trval v úterý 14. října zásah hasičů a policejních pyrotechniků u pardubického letiště, kde byly ze zeminy vyprošťovány nalezené cvičné letecké železobetonové bom­by.

Během vyprošťovacích prací byly postupně odkryty betonové panely z cesty a objeveny další pumy. Od pondělí 13. října do úterý 14. října 18 hodiny bylo nalezeno celkem 14 těchto cvičných pum.

Hasiči spolu s pyrotechniky museli zasahovat v jednorázových oblecích a s kompletní ochranou dýchacích cest, tedy v dýchacích přístrojích. Cvičné bomby totiž obsahovaly ampule s chemickou látkou, která je velmi dráždivá a její plyny silně kyselé. Při manipulaci mohlo dojít k rozbití těchto ampulí a zasahující osoby by byly ohroženy. Obyvatelstvo ohroženo nebylo.

Nalezené cvičné bomby byly postupně zbaveny ampulí a umístěny na speciálně upravený nákladní automobil pro převážení munice ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Ve večerních hodinách byl vytvořen konvoj z vozidel a vyzvednuté pumy byly převezeny na stálou trhací jámu do Ralska, kde budou zlikvidovány. Pyrotechnici munici likvidují odstřelením. Převoz cvičné letecké železobetonové bomby byl pro obyvatele bezpečný a nehrozilo žádné ohrožení.

Všechny ampule byly uloženy do kontejnerů na nebezpečný odpad a budou zlikvidovány.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet