Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U obce Houžná havaroval kamion s oxidem křemičitým, hasiči přečerpávali naftu

Profesionální hasiči ze stanic Vimperk a Prachatice a jednotka SDH obce Volary byly v pondělí 13. října krátce před 14. hodinou vyslány k obci Houžná, kde došlo k dopravní nehodě kamiónu. Z původního ohlášení nehody nebylo patrné, jaká látka je v cisterně převážená a ani kolik nafty či dalších provozních kapalin případně uniklo z nádrží ven.

Po provedeném průzkumu místa události a konzultace s chemikem HZS Jihočeského kraje bylo zjištěno, že převáženou látkou je oxid křemičitý, který není nijak škodlivý. Další průzkum ukázal, že z nádrží kamiónu je nutné přečerpat přibližně 50 litrů nafty.

Další zásah hasičů nebyl potřeba, vyproštění kamiónu zajistí soukromá specializovaná firma. Okolo 17. hodiny byly všichni zasahující hasiči zpět na svých základnách. Událost však nebyla operačním střediskem HZS zatím uzavírána pro případný další zásah, který by byl potřeba v průběhu vyprošťovacích pra­cí.

K přečerpání nafty pak vyjela prachatická profesionální jednotka společně s osádkou chemického kontejneru z Českých Budějovic krátce po půlnoci. Naftu hasiči přečerpali z nádrží do připravených nádob, které následně odvezli na stanici HZS.

Zásah obě jednotky ukončily okolo čtvrté hodiny ranní. Událost zatím stále není Operačním a informačním střediskem HZS Jihočeského kraje uzavřena.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet