Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Přírodovědecké fakultě v Brně hořelo

11. března 2008 – 17:30 hodin – BrnoV areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně dnes hořelo. Hasiči museli vyklidit pět budov, protože hrozila exploze v hořících prostorách. V ohni se totiž ocitla acetylenová láhev na svařování. Nádobu vynesli hasiči ven a ochladili ji.Ilustrační foto

Čtyři pracovníci stavební firmy byli dnes odpoledne zraněni při požáru acetylenové tlakové lahve svařovací soupravy v areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Kotlářské ulici v Brně. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 14.33 hodin a na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici.

Padesátilitrová tlaková láhev o obsahu cca sedmi kilogramů acetylenu se vzňala v suterénu jedné z budov při svařování během stavební rekonstrukce části areálu fakulty. Čtyři pracovníci stavební firmy, kteří pracovali nejblíže požáru a snažili se hořící láhev uhasit, byli zraněni a zdravotníci je s podezřením na nadýchání zplodinami hoření převezli do nemocnice. Většina pracovníků stavební firmy před příjezdem jednotek HZS opustila objekt. Hasiči dokončili evakuaci objektu a vytyčili nebezpečnou zónu. Hořící láhev s porušeným ventilem ochlazovali vodním proudem a z podzemí vynesli a ochladili kyslíkovou láhev svařovací soupravy.

Kromě neustálého ochlazování tlakové lahve hasiči pomocí měřících přístrojů a termokamery v suterénu objektu nepřetržitě monitorovali koncentraci acetylenu a teplotu okolí. K vypnutí el. proudu hasiči povolali pracovníky rozvodných závodů a ke konzultaci zásahu přijel i technik firmy Linde Technoplyn.

Vzhledem k nebezpečí výbuchu velitel zásahu nařídil evakuaci pěti objektů v sousedství místa požáru. Z fakultní posluchárny, knihovny a dalších prostor pracovníci školy evakuovali přes 150 studentů a pedagogů fakulty.

Po odhoření části obsahu hasiči v 18 hodin hořící láhev uhasili a umístili do speciální ochlazovací vany naplněné vodou. V 18.14 hodin láhev ponořenou do ochlazovací vany vynesli z prostoru požářiště na volné prostranství a umístili do terénní prohlubně mezi budovami. Protože z porušeného ventilu tlakové lahve do vody ochlazovací vany stále uniká zbytek acetylenu, zůstane okolí zřejmě až do ranních hodin uzavřeno. Příčina vzniku požáru je v šetření, škoda způsobená požárem zatím nebyla vyčíslena.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw-
Sdílet