Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na řece Oslavě došlo k ekologické havárii, do taktického cvičení se zapojily necelé tři desítky hasičů

K ropné havárii na řece Oslavě došlo v důsledku netěsnosti sváru na přepravním potrubí ropovodu Družba. K úniku došlo v prostoru přetnutí vodního toku mezi Velkým Meziříčím a obcí Mostiště. Na řece a v okolí došlo k akutnímu ohrožení fauny a flóry. Ropné látky se dostaly do vodního toku a přiblížily se k jezu.

To byl námět taktického cvičení, do kterého se v úterý dopoledne kromě profesionálních hasičů z Velkého Meziříčí, Jihlavy a Žďáru nad Sázavou a dobrovolných hasičů z Velkého Meziříčí, zapojili také policisté, zástupci Povodní Moravy, společnosti Mero, s.r.o, České inspekce životního prostředí a Velkého Meziříčí. Na vodní tok hasiči nainstalovali sorbční hady a norné stěny a následně byl proveden sběr uniklých ropných produktů. Zásah se odehrával hned na dvou místech. První bojový úsek byl zřízen na místě zjištěného úniku, druhý pak v centru Velkého Meziříčí na ulici Moráňská. Necvičilo se jen v terénu, cvičením byla prověřena také činnost části Bezpečností rady a Krizového štábu Velkého Meziříčí.

Při taktickém cvičení si jednotky vyzkoušely vzájemnou komunikaci a koordinaci činností při likvidaci tohoto druhu mimořádné události. Vyhodnocení cvičení proběhne v následujících dnech, podle prvotních závěrů však cvičení naplnilo svůj cíl a záměr a nebyly jím odhalena žádná závažnější pochybení či nedostatky.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet