Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru ve věžáku v Chodově byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, hasiči zřídili evakuační centrum

První hlášení o požáru v bytě třináctipatrového panelového domu v Chodově na Sokolovsku přijali hasiči v půl desáté dopoledne. Lidé, kteří volali na tísňovou linku, uváděli, že z oken bytu ve třetím patře šlehají plameny a kouř se šíří po celém domě.

16. 10. 2014 12:00

Na tísňovou linku následně volali další obyvatelé domu s upřesněním, že kvůli hustému kouři na chodbách nemohou opustit své byty, operátoři z operačního střediska hasičů jim doporučili, aby vyšli na balkony a vyčkali na záchranu. Postupně byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo přes šedesát hasičů. Ti zlikvidovali požár, který zcela zničil byt ve třetím patře, plameny se nikam dál nerozšířily.

Kvůli kouři v celém domě rozhodl velitel zásahu o evakuaci všech obyvatel z bytů, hasiči je vyváděli v záchranných maskách, některé pak v koši žebříku. Celkem z domu zachránili před padesát lidí včetně malých dětí a navíc větší množství nejrůznějších zvířat.

Většinu zachráněných přímo na místě kvůli možnému nadýchání kouřem zkontrolovala záchranná služby, minimálně pět osob převezla sanitkami do nemocnice. Požár byl lokalizován po dvanácté hodině, kdy zároveň do vyhořelého bytu vstupovali vyšetřovatelé požárů společně s policií, aby určili příčinu požáru.

Pro evakuované a zachráněné byl na místě k dispozici hasičský autobus, stejně tak i zástupci města, kteří zjišťovali, zda někdo z obyvatel nepotřebuje náhradní ubytování. Ze svého skladu hasiči vydali pět souprav náhradního oblečení pro ty, kteří své byty opustili bez dostatečného oděvu.

16. 10. 2014 18:00

Po dohodě s pracovníky krajské hygienické správy rozhodli hasiči o uzavření panelového domu po dnešním požáru až do odvolání. Pro všechny evakuované a zachráněné to znamená strávit minimálně noc ze čtvrtka na pátek mimo své byty. Hasiči proto zřídili v tělocvičně chodovské základní školy evakuační centrum, kde našlo útočiště několik rodin.

Podle vyšetřovatelů je škoda způsobená požárem 4,5 milionu korun, příčina je zatím stále v šetření. Na místo požáru se vrátí v pátek společně s policisty, během dne poté rozhodnou, zda se obyvatelé domu budou moct vrátit na víkend zpět do svých domovů.

17. 10. 2014 15:00

Obyvatelé domu č. p. 809 v ulici U Koupaliště, který poničil požár, se mohou v pátek navečer vrátit do svých bytů. Podle krizového štábu města se mají lidé shromáždit v pátek v 18:30 hodin u evakuačního autobusu, který bude stát v ulici U Koupaliště. Dosud zapečetěné bytové jednotky jim budou následně předány za asistence policistů. Předání bytů proběhne od nejvyššího patra směrem dolů, vždy po dvou podlažích.

Krizový štáb zasedal v ranních hodinách, kdy byl stanoven další postup zpřístupnění domu. Při druhém odpoledním zasedání štábu bylo rozhodnuto, že obyvatele domu se jim mohou zažít vracet. Vyšetřovatelé požárů i policie již ukončili svá šetření, majitel domu rovněž připravil postup prací pro opravu domu.

Chodovští hasiči připravili pro případ potřeby několik vysoušečů pro ty, kterým do bytů zatekla voda během hašení požáru. Kdo bude mít o ně zájem, může zavolat na linku 156, kde obdrží příslušné informace.

Náhradní byty pro lidi z vytopených jednotek zajistí majitelka domu. Pro případ potřeby bude přes víkend k dispozici evakuační centrum. To bude minimálně přes víkend zakonzervované, tedy nebude stále otevřené, ale kdykoliv připravené v případě zájmu o jeho využití.

Sanační a opravné práce jsou nyní v režii specializované firmy a majitelky domu.


Zasahující jednotky:

  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania, AŽ 37 Iveco, VEA Toyota)
  • HZS Karlovy Vary (CAS 30 T815–7, CAS 20 MB, VEA Toyota)
  • HZS CHZ Sokolov (Autobus Iveco)
  • HZSp SUAS Vřesová (CAS 20 T815)
  • JSDH Chodov (CAS 24 T815, AŽ 30 Ifa)
  • JSDH Horní Slavkov (CAS 20 T815)
  • JSDH Nová Role (CAS 15 Renault)
  • JSDH Loket (CAS 20 Renault)
  • JSDH Tašovice (CAS 15 Renault)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet