Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Členové ozbrojených sil Jordánska zavítali na dva dny k hasičům v Libereckém kraji

V rámci třítýdenního pobytu v České republice navštívila v uplynulých dvou dnech delegace ozbrojených sil Jordánska Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. Hasiči pro vojáky připravili zajímavý program, ve kterém se Jordánci dozvěděli spoustu nových informací a čas byl i na praktické dovednosti.

V úterý 14. října 2014 skupina 30 členů jordánských ozbrojených sil absolvovala například přednášku na téma integrovaného záchranného systému a jeho fungování v České republice. Jordánci měli možnost si prohlédnout nové Krajské operační a informační středisko HZS LK a také zázemí liberecké stanice.

Na stanici hasiči v rámci odborné přípravy prováděli výcvik na dekontaminaci, a tak byl Jordáncům vysvětlen postup při zřízení zjednodušené dekontaminace, která je prováděná běžnými věcnými prostředky ve vybavení družstva. Hasiči předvedli jak dekontaminaci osoby zasažené nebezpečnou látkou, tak dekontaminaci zasahujících hasičů. Součástí výcviku byla manipulace s nosičem kontejnerů a kontejnerem v ochranných oblecích.

Středa byla zaměřená převážně na praxi a probíhal na stanici v Jablonci nad Nisou, kde vojáci zažili na vlastní kůži klecový polygon. Polygon prověřuje fyzickou a psychickou připravenost hasičů, protože simuluje reálné podmínky při zásahu včetně zakouření, zvukových, tepelných a světelných efektů.

Celé „zátěžové kolečko" polygonu hasičů s výstupem do 6. patra cvičné věže a zvedáním závaží v posilovně (80×) měli Jordánci ve zjednodušené podobě. Polygon nebyl ani zakouřen a do cvičné věže šli pouze 1×. I tak zjistili, že s dýchacím přístrojem na zádech, maskou a helmou mají značně omezený pohyb, a obdivovali hasiče, že jsou schopní polygon zvládnout v plné výstroji a výzbroji.

Hasiči Jordánce seznámili s veškerou mobilní požární technikou a vybavením, které se skrývá za jednotlivými roletami cisteren. Vystoupat téměř do oblak pak mohli pomocí jablonecké automobilové plošiny, jejíž koš sahá do výšky 42 metrů.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet