Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě a okolí se školili turečtí a slovinští hasiči a zdravotníci, viděli i zásah u simulované dopravní nehody

Dvě desítky zahraničních hasičů a zdravotníků z Turecka a Slovinska se školily v Ostravě od úterý 14. října 2014 do pátku na efektivní zásahy u dopravních nehod, jak z hlediska hasičského, tak z hlediska zdravotnického.

Vedle teoretických znalostí, které získali formou přednášek hasičů z HZS MSK a lékařů ZZS MSK, si mohli od úterý cizinci prohlédnout zázemí několika hasičských stanic HZS MSK, včetně moderní zásahové techniky, používané při nehodách, také Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje v Ostravě, Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě či trénovat vyprošťování osob na vozidlech ve firmě Hyundai v Nošovicích.

Projekt, do kterého jsou zahraniční kolegové zapojeni, se jmenuje ve zkratce RESFAS („Special Rescue Techniques for Fire and Ambulance“). Je součástí Programu celoživotního vzdělávání Leonardo da Vinci a je zaměřený na odbornou přípravu pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou a na vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Koordinátorem projektu je Antalya Province Directorate of Health (Ředitelství zdravotnictví provincie Antálie, Turecko), partnery jsou Gasilsko Reševalna Služba Kranj (Hasičská záchranná služba Kranj, Slovinsko), Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK, Česká republika) a Fire and Rescue Department of Antalya Metropolitan Municipality (Hasičský a záchranný sbor Antálie, Turecko).

Dvě ostravské jednotky profesionálních hasičů z HZS Moravskoslezského kraje – ze stanic v Přívoze a Zábřehu – připravily na čtvrteční odpoledne ukázkové cvičení, zaměřené na záchranu osob při hromadné dopravní nehodě. Hlavními pozorovateli byly právě dvě desítky tureckých a slovinských hasičů a zdravotníků.

V areálu firmy Libros v Ostravě-Přívoze se srazila dieselová lokomotiva s velkým autobusem a dvěma osobními auty. V autobuse bylo 11 zraněných, v obou osobních autech po jednom, které bylo potřeba vyprostit či vyvést. Jedna osoba z osobního auta nehodu nepřežila. Hasiči při záchraně a ošetřování osob použili nejmodernější zásahovou techniku, kterou mají k dispozici.

Turci i Slovinci si vše poctivě fotili a točili videokamerami. Jejich čeští kolegové jim vysvětlovali postupy při zásahu, zvláště při vyprošťování zraněných osob z autobusu, také fungování některých technických pomůcek. Figuranty byli hasiči z hasičského učiliště (ŠVZ – školního a výcvikového zařízení HZS ČR) ve Frýdku-Místku, jejich kolegové také celý cvičný zásah sledovali.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet