Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při osmém ročníku hasičsko-záchranářského cvičení Přestavlky prozářily majáky sobotní noc

Sobotní noc 11. října 2014 prozářily malou středočeskou ves Přestavlky u Čerčan modré majáky. Nešlo zde o žádné velké neštěstí, ale o 8. ročník Hasičsko-záchranářského cvičení pořádaného místními dobrovolnými hasiči ve spolupráci se ZZS Benešov a HZS Benešov.

Své znalosti zde poměřilo 16 sborů dobrovolných hasičů ze Středočeského a Ústeckého kraje, i z hlavního města Prahy. Modrá světla však nepatřila jen hasičským vozům. Již druhým rokem zde své schopnosti prohlubují i posádky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Okresního střediska zdravotnické záchranné služby Benešov.

Záchranáři, v čele s primářem MUDr. Michalem Gozonom, nejprve proškolili své kolegy v modrých uniformách ve správném provedení kardiopulmonální resuscitace (KPR), naučili je jak vyprošťovat zraněné z automobilu a opět si v praxi vyzkoušeli třídění raněných podle metody START.

Novinkou na školení a stěžejním tématem pro letošní ročník byla radiokomunikace. Jak správně provádět hlášení, komunikovat a dodržovat radiovou kázeň jim vysvětlil za ZZS SčK Petr Maruška společně s velitelem stanice HZS Benešov Mjr. Mgr. Jiřím Černovským.

Ten se ve večerní části chopil vysílačky a odvodil družstva na osmi malých úkolech. Mezi ně patřila např. dopravní nehoda se čtyřmi zraněnými, ošetření osoby s průstřelem nohy, likvidaci požárů budovy či lesního porostu nebo také vyhledávání osoby ve spolupráci s kynology.


Rádi bychom touto cestou ještě jednou poděkovali vedoucímu oddělení Krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje (KOPIS) plk. Mgr. Radkovi Zobinovi a jeho týmu operačních důstojníků, kteří na cvičení dorazili s velitelsko – spojovým vozidlem (VeA) Ford Tranzit.

Jejich úkolem bylo zajistit a vyhodnotit radiové spojení se cvičícími, na dvou součinnostních disciplínách. Využili k tomu VeA s integrovanými radiostanicemi a satelitním připojením k internetu pro zajištění datové komunikace s využitím informační podpory operačního střediska.

Během cvičení bylo ověřeno, že většina zúčastněných jednotek kategorie JPO III. a JPO V. je při rádiové komunikaci s KOPIS na velmi dobré úrovni. Uspořádané cvičení z našeho pohledu splnilo očekávání a získané zkušenosti nepochybně budou přínosem při další spolupráci při řešení skutečných mimořádných událostí.

dodal plk. Mgr. Zobina

Při prvním součinnostním úkolu čtyři JPO likvidovaly simulovaný požár squatu, který připravili pražští profesionální hasiči v čele s nadstrážmistrem Jiřím Kalcovským. Čekala je zde evakuace 13 osob ze zakouřených prostor a likvidace všech ohnisek požáru.

Na druhém úkolu se další čtyři jednotky sjely k nehodě se 45 zraněnými, kde si vyzkoušeli spolupráci s profesionálními záchranáři.

V rámci cvičení SDH na součinnostním úkolu jsme si procvičili spolupráci s jednotkami SDH při simulované mimořádné události – nehody dvou mikrobusu a osobního automobilu. Za ZZS zasahovalo 5 posádek bez lékaře a 1 lékařská, řízené operátorem Zdravotnického operačního střediska Středočeského kra­je.

Vzhledem k tomu, že zásah proběhl 4×, měli jsme možnost vyzkoušet si několik variant provedení. Vskutku výhodná možnost byla vyzkoušet si práci aktivně a také v následném zásahu pasivně sledovat práci svých kolegů. Děkujeme všem zúčastněním za aktivní přístup a těšíme se na další spolupráci.

shrnul supervizor a autor úkolu MUDr. Pavol Kačenga

Za záchrannou službu se cvičení zúčastnili 3 lékaři, 15 zdravotnických záchranářů a 6 řidičů-záchranářů.

Obrovské poděkování patří všem 250 zúčastněným – hasičům, záchranářům, rozhodčím, figurantům, dokumentaristům i pořadatelům za jejich nasazení, chuť se zdokonalovat a učit, čas a píli, jenž cvičení věnovali.

Monika Bajerová
Foto: Marie Škvorová a Dr. Miroslav Wolf
Sdílet