Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na D1 hořel kontejner s kartony

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly dnes ráno u požáru na 196. kilometru dálnice D1 v Brně. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 7.44 hodin a na místo vyjeli hasiči ze stanic v Bauerově a Lidické ulici.

Na dálnici se ve směru na Bratislavu vzňal přepravní kontejner naložený papírovými kartony. Řidič kamionu duchapřítomně zastavil a hořící kontejner v odstavném pruhu odpojil. Tím zabránil rozšíření požáru na vozidlo.
Hasiči požár pomocí dvou vysokotlakých proudů v 7.56 lokalizovali a po rozhrabání doutnajících zbytků v 8.36 zlikvi­dovali. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda nebyla vyčíslena.
Krátce potom, v 8.08 hodin, hasiči vyjížděli na 194. kilometr dálnice, kde ve směru na Prahu havarovalo pět vozidel. Při nehodě byla zraněna jedna žena a zdravotníci ji převezli do nemocnice. Hasiči udělali na vozidlech protipožární opatření. Protože jedno z vozidel bylo na plynový pohon, hasiči zastavili uzávěr tlakové lahve s palivem. Uniklé provozní kapaliny zasypali sorbetem.
Krátce po 4. hodině ráno hasiči zasahovali u nehody slovinského kamionu na 5. kilometru dálnice D2 ve směru na Bratislavu. Kamion po nehodě skončil na boku. Nehoda skončila bez zranění, z kamionu však do strouhy u dálnice vytékala nafta. O události byl proto informován odbor životního prostředí Městského úřadu ve Šlapanicích. Úniku nafty do okolí hasiči zabránili přehrazením příkopu. Na kamionu udělali protipožární opatření. Po osvětlení místa zásahu z nádrží kamionu do náhradních nádob přečerpali zhruba 400 litrů nafty.
Dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Blansku a v Lidické ulici v Brně zasahovaly u dopravní nehody osobního vozidla s vlekem, které se krátce po 7. hodině převrátilo do příkopu u Lažan na Blanensku. Hasiči u vozidla udělali protipožární opatření a pomocí jeřábu auto vyprostili zpět na silnici.

Vítr vyvracel stromy a střechy

Při odstraňování následků bouřek a vichřice hasiči v Jihomoravském kraji dnes od 10 do 16 hodin vyjížděli ke 20 zásahům (předtím od středečního podvečera do dnešních 10 hodin zasahovali u 11 událostí – viz zpráva poslaná dnes dopoledne). Nejčastěji hasiči zasahovali při odklízení vyvrácených stromů a větví, několikrát zajišťovali také utržené plechy střech.
Nejvíc – šest událostí – zatím likvidovali na Blanensku.
Stromy z vozovek hasiči na Blanensku odstraňovali v Újezdu u Boskovic, ve Vysočanech, v Rájci-Jestřebí, Ludíkově a Křtěnově. V Komenského ulici v Boskovicích zajišťovali utržený plech z atiky domu.
Na Brněnsku hasiči odstraňovali vyvrácené stromy a větve v Tetčicích, Viničných Šumicích a ve Střelicích. Utržené plechy se střech upevňovali na nám. Míru v Tišnově a ve Farského ulici v Kuřimi. V Brně odstraňovali vyvrácené stromy z vozovky v okolí Soběšic, v Zubatého ulici provizorně upevnili utržený plech na střeše domu.
Na Hodonínsku odklízeli vyvrácené a zlomené kmeny stromů z vozovek v Uprkově ulici v okresním městě a v Moravském Písku.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wej-
Sdílet