Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od hořícího tkalcovského stavu v Novém Městě nad Metují se plameny rozšířily na střechu objektu

Pět jednotek hasičů zasahovalo v neděli 19. října 2014 časně ráno u požáru ve firmě v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Na operační středisko hasičů byl ohlášen požár tkalcovského stavu v jedné z hal firmy specializující se na výrobu plošných textilií tkaním.

Na místo události v 05:09 hodin vyjeli profesionální hasiči z Náchoda a Dobrušky, dobrovolní hasiči z Nového Města nad Metují, Velké Jesenice a Bohuslavic.

Po příjezdu první jednotky na místo určení bylo zjištěno, že se oheň od hořícího tkalcovského stavu rozšířil do klimatizace. Zaměstnanci uhasili stav ještě před příjezdem hasičů. Požár se však rozšířil až na plechovou střešní konstrukci nad zasaženou klimatizací. Hasiči likvidovali požár pomocí výškové techniky, kdy museli rozebrat střešní krytinu a hasit ohniska pod ní. Požár se jim podařilo lokalizovat v 05:41 hodin.

Dohašování jednotlivých ohnisek pokračovalo ještě několik hodin a hasiči požár zlikvidovali krátce před desátou hodinou dopoledne. Přesné příčiny technické závady na el. stavu stanoví odborné expertízy specialisty elektro z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, který byl přivolán na místo události.

Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun. Uchráněné hodnoty na celé hale a dalších 68 tkalcovských stavech činí 100 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet