Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár v rodinném domě v Bystřici pod Hostýnem

Dne 14. 3. 2008 v 10:05 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Bystřici pod Hostýnem, který způsobila zapálená svíčka, ponechaná majitelem bez dozoru, když z domu odešel, ten se následně při hašení zranil, ale odvoz do nemocnice odmítl.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Rychlova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru v jedné z místností dvoupodlažního rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažil plameny uhasit sám majitel, který požár objevil po svém návratu domů. K hašení použil zahradní hadici, ale přes silné zakouření místností se jen těžko dostával k ohnisku. Do domu se asi dvakrát vrátil a přitom si způsobil lehké zranění v obličeji.

Pořezaly ho střepy okna, které se snažil otevřít k účinnějšímu hašení. Při pobytu v domě se také nadýchal kouře. Velitel zásahu mu nechal na místo přivolat zdravotnickou záchrannou službu. Starší muž byl ošetřen, ale odvoz do nemocnice odmítl i přesto, že byl lékařem upozorněn na nutnost vyšetření plic.

Hasiči pronikli do hořícího domu v dýchacích přístrojích a s vysokotlakým proudem vody. Požár v místnosti byl postupně lokalizován a uhašen. Zničený nábytek a další věci musely být hasiči vyházeny ven a dohašovány. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu šíření požáru a uchránit tak nemalý majetek rodinného domu. Celý dům byl zasažen kouřem a musel být postupně odvětráván přetlakovou ventilací. Veškeré hasební a likvidační práce byly ukončeny až před polednem.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. I přes značné poškození místnosti se vyšetřovateli podařilo sestavit a zrekonstruovat rozmístění nábytku a určit místo vzniku požáru. Dalším výslechem majitele domu bylo potvrzeno, že ten nechal na stolíku zapálenou pietní svíčku a odešel z domu.

Příčinou vzniku požáru tak byla jeho nedbalost a ponechání hořící svíčky bez dozoru v jedné z místností. Požárem způsobené škody byly zatím odhadnuty na nejméně 250.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 2 mil. Kč.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-wap-
Sdílet