Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Karlových Varech hasiči cvičně připravili dekontaminaci pacienta s podezřením na vysoce nakažlivé onemocnění

Krátce po devátého hodině dopoledne v úterý 21. října 2014 přijalo Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje informaci od lékaře, že má v ambulanci „pacienta“ s pozitivní cestovní anamnézou a klinickými příznaky, z nichž lze usuzovat na vysoce nakažlivou nákazu.

Po předání kontaktu na sloužícího pracovníka krajské hygienické stanice tento pracovník potvrdil podezření na nákazu a vyžádal si tak zásah složek IZS. Přímo v ambulanci zajistil izolaci jak pacienta, tak i ostatních, kteří s pacientem přišli do kontaktu.

Celé okolí ambulance, která se v rámci cvičení nacházela v budově karlovarské hygienické stanice, uzavřela přivolaná policie; hasiči z profesionálních stanic v Karlových Varech, Sokolova a Chebu začali připravovat dekontaminaci všech účastníků zásahu.

Nejprve bylo nutné dekontaminovat osoby, které byly s pacientem v kontaktu, ale u kterých se nákaza nepředpokládala. Poté do uzavřené ambulance vstoupili hasiči společně se záchrannou službou, všichni v ochranných oblecích. Pacienta uložili do „biovaku“, ve kterém ho přenesli rovněž k dekontaminaci a následně do sanitky. Ta by následně pacienta odvezla do specializované infekční péče.

V rámci cvičení se prověřila koordinace nejen základních složek IZS při zásahu tohoto typu, ale i spolupráce s hygieniky, epidemiologem či pracovníky zdravotního ústavu.

Před necelými dvěma týdny záchranáři řešili skutečný případ podezření na vysoce nakažlivou nákazu, kdy příznaky nakažení měla recepční jednoho z karlovarských hotelů, která se vrátila z návštěvy afrického kontinentu. Toto podezření se naštěstí nepotvrdilo.

Zasahující jednotky:

  • HZS Karlovy Vary (CAS 24 Scania, CAS 30 T815–7, VEA Ford spojovací, Kontejner nouzového přežití)
  • HZS Sokolov (DEA Hyundai, VEA Toyota, Kontejner dekontaminační)
  • HZS Cheb (CAS 24 Scania, TEA CH Iveco)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet