Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji cvičili vyprošťování zavalených osob z výkopu

Na Blanensku se uskutečnilo cvičení Integrovaného záchranného systému, do kterého se zapojili kromě hasičů také policisté a záchranná služba.

Operační středisko HZS přijalo informaci, že u čističky odpadních vod v katastru obce Doubravice nad Svitavou zavalila zemina dva dělníky ve výkopu. Na místo přijela jednotka místních dobrovolných hasičů a profesionální jednotky z Blanska a Brna. U místa zásahu přistál také vrtulník PČR s leteckými záchranáři HZS JMK na palubě.

Na tři desítky hasičů musely zajistit bezpečné vyproštění jedné zraněné a jedné zemřelé osoby z výkopu. Jednotky zabezpečily výkop proti dalšímu sesuvu. Využily k tomu speciální stabilizační sadu Paratech, která se využívá např. také při zajištění poškozených budov.

Následně hasiči odhrabali částečně zavalenou a zraněnou osobu a vyprostili ji na nosítkách z výkopu. Během vyprošťování při tom úzce spolupracovali s posádkou ZZS. Následovalo vyhrabání zemřelého dělníka. K tomu využil velitel zásahu speciální sací bagr soukromé firmy, která v podobných případech může být hasičům nápomocna. Cvičení sloužilo k nácviku specifických činností a odborné přípravě příslušníků HZS Jihomoravského kra­je.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet